Cand si cum introducem lactatele (branza, smantana, iaurtul si untul) in alimentatia bebelusilor? (idei de retete)

0
6487
views

Un punct destul de important in alimentatia bebelusilor, mai ales in aceasta perioada de crestere, avand in vedere ca au nevoie de calciu. Unele scheme de diversificare recomanda introducerea branzei de vaci de la 7 luni, altele de la 8 luni.

Desi la o prima vedere iaurtul ar parea un aliment usor pentru bebelini, perfect de introdus de la inceputuri, se recomanda sa se astepte pana la 8 luni, pentru ca vorbim totusi de laptele de vaca (recomandat dupa mai bine de 1 an) din care sunt preparate aceste alimente – iaurtul, branza, untul, astfel incat este necesar un timp suplimentar de asteptare pana la introducerea acestei categorii de alimente, pentru dezvoltarea stomacelului, urmarindu-se astfel sa se evite declansarea de alergii.

lapte smantana iaurt branza vaci urda branza capra bebe diversificareSursa foto: Motherearthnews.com

Noi am avut recomandata, in urma analizelor facute la 6 luni si a istoricului lui bebe – branza calcica din a treia saptamana de diversificare (deci 6 luni si 3 saptamani), in conditiile in care am inceput de la 6 luni aceasta etapa a alimentatiei solide, dar peste acest pas unii bebei vor putea sari.

Apoi de la 8 luni (saptamana a 8-a de diversificare), se pot introduce lactatele proaspete – clasice, rand pe rand, dupa regula celor 3 zile, astfel incat sa se observe eventuale alergii, reactii ale lui bebe. Mai intai iaurtul si apoi branza proaspata de vaci, smantana si untul (fara sare).

In cazul in care se pregatesc aceste preparate de casa, se alege lapte de vaca degresat pentru a le prepara (da, din comert, se incepe cu 3.5% grasime). In cazul in care nu le preparati in casa, sau nu aveti o sursa de incredere (eu personal sunt sceptica cu vanzatorii din piata – dileme pivind conditiile de transport si depozitare a produselor, pe langa faptul ca nu stii sigur daca vacutele, caprele sunt ok, sanatoase, verificate de vreun veterinar), ramane varianta de a le achizitiona din comert – marketuri (teoretic verificate, tinute in conditii optime, cu termen de valabilitate – noi am testat si savurat iaurturi Napolact, Covalact, Olympus sau Zuzu, smantana Napolact sau Ardeleneasca, unt Napolact, branza Raraul sau Covalact). 

Se va creste treptat procentul de grasime, (NU se vor da variante light sau cu fructe! – in plus, noi evitam si gama Danone) avand in vedere ca bebelinii au nevoie de grasimi de la animale, deci nu va feriti sa le puneti la dispozitie aceste alimente intr-o consistenta mai grasa. De asemenea dupa ce s-au testat iaurtul, smantana si branza de vaci, se poate continua introducerea de iaurt / branza de capra (Covalact), mozzarella, urda, etc.

La inceput se adauga in piure-uri/mancaruri testate deja de bebe, fie de fructe (desi sunt scheme care sfatuiesc sa fie evitate aceste combinatii, pentru ca unor copii nu le priesc, avand timpi de digerare diferiti – se urmaresc mereu cu atentie reactiile, scaunele lui bebe), fie in special cu legume, carnita, ficatel, ou, mamaliguta, etc. Noi punem smantana sau iaurt in aproape toate ciorbele, supele, borsurile – la servire si de asemenea adaugam de cele mai multe ori cate o lingura si in piure-uri atat pentru textura pe care o da acestora, cat si pentru gust, bebe fiind un mega fan iaurt.

Iata si cateva retete cu branza:

Voi cum introduceti lactatele in alimentatia bebelinilor?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here