Cum introducem galbenusul de ou in alimentatia bebelusilor? (idei de retete)

0
9180
views

Dupa saptamana a 6-a de diversificare (in conditiile in care incepem de la varsta de 6 luni), adica de pe la 7 luni si jumatate, ii putem introduce in alimentatia lui bebe si galbenusul de ou.

Galbenusul de ou fiert tare (10 min – pentru oul de gaina sau 7 min – pentru oul de prepelita; ca idee 1 ou de gaina e echivalentul a 3- 4 oua de prepelita), se va administra fara albus (acesta poate fi puternic alergen si se va introduce dupa varsta de 1 an).

Intai se va da cate 1/4 galbenus, se va urma reactia lui bebe, apoi la distanta de 2 zile 1/2, apoi peste alte 2 zile 3/4, pana cand ajungem sa dam 1 galbenus intreg la doua zile; (recomandarea pediatrului nostru, in functie de evolutia si greutatea bebelinului nostru – sunt scheme care recomanda 2 galbenusuri / saptamana sau 3 galbenusuri / saptamana, etc.).

testul oului proaspat

Sursa foto: Adevarul.ro

Se va adauga in orice piure sau supa crema de legume (in functie de ce a fost introdus pana acum in alimentatia lui, astfel incat sa ne putem juca in mod creativ cu papa) – fiind uscat si greoi simplu si pentru un adult, d’apoi pentru un bebelin. Se pot face combinatii de legume cu ulei de masline, iaurt, smantana, mirodenii, in functie de varsta bebelinului, astfel incat sa evitam sa il refuze categoric. Totodata iata si cateva idei punctuale:

Exista discutii cu privire la combinatiile ce contin carne, galbenus sau ficat. Sunt scheme care recomanda carne in fiecare zi, nu conteaza daca e ou sau ficat in ziua respectiva, sunt care nu, mulandu-se pe fiecare copil in parte. Eu regula pe care o tin, este ca in ziua cu ficatel nu ii dau galbenus, dar ce tine de carne si restul produselor nu e o regula. Evident trebuie urmarite reactiile lui bebe, scaunul lui, etc.  

Nu trebuie uitat ca bebelinii au nevoie de proteine zilnic, au nevoie de vitamine consistente pentru crestere si cred ca e importanta si cantitatea oferita acestora (mai bine putin, dar bogat calitativ si consistent in vitamine de toate felurile).

In ceea ce ne priveste, conform recomandarilor pediatrului, situatia la noi a stat astfel:

  • carnea – adaugata cate putina evident, aproape zilnic in ciorba, bors, supa – la masa de pranz (intai pui, apoi curcan, apoi vita).
  • cand adaug galbenusul la pranz, atunci intr-adevar nu ii pun si o bucatica de carne in aceeasi masa, dar la urmatoarea masa din acea zi – la gustarea de dupa amiaza ii bag in piure de legume fie o bucatica de carnita, fie peste sau branza, depinde de fiecare copil. 
  • in ziua cu galbenus, nu adaug si ficatel;
  • in ziua cu galbenus sau cu ficatel, pot adauga si carne, dar la mese diferite;

Voi cum introduceti galbenusul in alimentatia bebelinilor?

Sursa foto: Eastbayri.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here