Zaibarul, papornita si prazul

0
1559
views

Inainte sa intram in 2013, am revazut cu drag cateva scene din “Nea Marin Miliardar”. Pentru mine cred ca a ajuns un fel de “Singur acasa”, un film pe care il revad iar si iar, si totusi umorul sau ma bucura de fiecare data, desi invat replicile, desi acum remarc detaliile din fundal, etc.

In continuare mi se pare un film grozav, o comedie pura, mai ales realizata in acele vremuri. Cat despre actorii care isi joaca rolurile incredibil de natural, care mi-au intrat in suflet inca de prima data, ma fac sa realizez ca prea putini actori din zilele noastre le calca pe urme. Din pacate o parte dintre ei astazi isi joaca rolurile in eter, retragandu-se unul cate unul, rand pe rand.

“Nea Marin Miliardar” este un film romanesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu dupa un scenariu scris de Vintila Corbul, Eugen Burada si Amza Pellea. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea (in dublu rol), Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Stefan Mihailescu-Braila, Sebastian Papaiani, Puiu Calinescu, Stela Popescu si Colea Rautu.

Cand ma gandesc la realizarea acestui film, imi dau seama ca in spatele acestuia, in culise,  au fost scene intregi, de comedie eroica, pe care au facut-o aceste genii si ca produsul final a fost doar o parte. In acest film nu apare efectiv Sergiu Nicolaescu, dar el ii imprumuta vocea crainicului care relateaza deturnarea avionului in emisiunea de stiri de la televizor. In urma cu cativa ani, Nicolaescu declara ca a facut acest film din dragoste pentu marele Amza Pellea. Pelicula a strans un numar record de spectatori de-a lungul timpului: aproape 15 milioane.

Au fost si parti mai putin dragute: Papaiani a trebuit sa se impiedice de mai multe ori, iar la o cadere s-a lovit de marginea unui fotoliu si si-a fracturat doua coaste, dar cu siguranta au fost realizate cu un umor special pentru ca Papaiani radea la filmari atat de tare incat regizorul l-a scos din cadru de mai multe ori. Amza Pellea si Papaiani continuau sa vorbeasca olteneste si dupa filmari, luandu-si rolul in serios.

Replici de senzatie au ramas pentru totdeauna si le vom transmite din mosi-stramosi: “Mai bine Marin, decat submarin.”, “Am aci ordinul de-mprastiere!”, “Mamaaa, cata garla, sa te tot scalzi in ea!”, “Fifty-fifty si batem laba!”, “Nu iesi din camera, nici daca ia foc!”, “Daca afla Veta, ma jupoaie!”, “Olelei, da toalele’napoi n-auzi?! Care furasi toalele?”, “Pot sa intru? Stai sa ies!”, “Nu mai carni din capul ala ca ma amestesti!”, “Ba, Gogule, tie iti pleca mintea cu sorcova! Baga-ti mintile in cap si mai lasa bautura!”, “Ma, tu, dormisi stramb si visasi urat!”, “Cand ati iesit din dormitor ati uitat usa incuiata pe dinauntru.”, la fel si elementele specifice: sughitul, mimica, ticurile nervoase: “Hac!”, zaibarul, personajele, prazul din papornita, etc.

E clar, nea Marin va ramane pentru totdeauna! Nea Marin e un brand de exceptie si va avea un farmec special in continuare. Acum va las sa revedeti (sau sa vedeti pentru prima data) aceasta comedie:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here