Traditiile sfinte ale altor popoare

0
723
views

Nu stiu de ce, dar ma atrag civilizatiile musulmane, turcesti, arabe, cred ca intregul Orient ma cheama intr-un fel (poate in alta viata oi fi fost de acolo de fapt). Nu ma vad sub nicio forma sa traiesc o astfel de viata, dar cu atat mai mult mi se par foooarte interesante trairile lor, traditiile lor pe care le respecta cu sfintenie, puterea lor teribila de a rezista, de a se supune unor reguli nescrise, credinta lor de-o putere dureroasa aproape, importanta familiei ridicata la grad inalt, onoarea pastrata pana in panzele albe, ale unei vieti traite dupa directii clare, gastronomia specifica locurilor, etc. Chiar daca exista acum si zone in care au mai adoptat influentele europene sau ale altor popoare, in care au imblanzit practic atitudinea lor asupra tot ce inseamna supunere, familie, credinta… exista in continuare zone sacre, peste care timpul parca nu a trecut.

trandafirul negru

Sursa foto: Notedin.blogspot.com

Pe langa turismul foarte frumos dezvoltat si mentinut la ei, partea asta de traditional cred ca atrage foarte mult. Desi nu m-as vedea niciodata supusa, cu regulilele lor aproape inumane, dar in care ei cred cu tarie, din generatie in generatie, imi place sa vad si sa aflu astfel de povesti. Ador peisajele si zonele lor minunate pe langa aceste vieti traite intr-un mod aparte.

Am mers o singura data si e drept ca nu am apucat sa vad partea asta interesanta a Turciei, dar sper sa am ocazia sa ma bucur iar si iar, astfel incat sa vad si alte aspecte, pe care azi le pot vedea doar in filme.

Nu am rabdare sa vad seriale de dragoste lalaite, telenovele care lungesc povestile la nesfarsit, la care le ghicesti firul de la cap la coada, si care nu-mi ofera nimic spectaculos, care ma plictisesc din primele 2 episoade, care au actori de duzine ce nu transmit nimic deosebit si se vede de la posta cat de falsi sunt.

trandafirul negru karagul

De cand sunt acasa, cu bebe, recunosc ca am prins secvente bune dintr-un film turcesc (nici nu mai tin minte de cand nu am mai vazut un film serial la televizor), nimerindu-ma pe somnul de pranz al lui puiut. Acest film mi-a captat atentia rapid, din cateva secvente vazute, printre hainutele calcate ale lui puiut, pentru ca a transmis ceva, m-a facut sa ma simt acolo, parca intr-o alta lume, alt spatiu, care imi arata un stil de viata total diferit, o cu totul alta gandire inclusiv intre turcii din orasele mici, sate si cei din Istanbul, deschisi la nou, la egalitate, la iubire sincera si libera, la casatoriile din dragoste.

Stiu ca acum cativa ani tot asa am vazut cand si cand cate un episod din Clona, care de asemenea prezenta o lume aparte – musulmana si cea  braziliana. In astfel de filme cred ca si actorii sunt alesi astfel incat sa para de acolo, sa transmita cu adevarat trairile unui popor intreg, prin simpla mimica a fetelor, actori care pun pasiune in ceea ce fac, pe langa scenariu deosebit.

Un astfel de film as putea sa-l urmaresc cu drag, (e ok si cate un episod cand si cand, desi nu prea mai pricepi mare branza daca pierzi unele episoade, dar pana la pensie mai am timp), un film care imi arata pe langa povestile de dragoste si povestile de viata dintr-o alta civilizatie, traditiile si credintele pe care nu le voi trai sau poate intelege vreodata.

 Voi ati vazut vreun astfel de serial?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here