Vaccinurile si reactiile adverse

0
749
views

Pana acum vaccinurile nu ne-au dat batai mari de cap, slava Domnului. Primul, cel facut la nastere in maternitate se pare ca trebuie refacut, pentru ca nu ne-a iesit nicio floricica, niciun semn pe mana. Celelalte de la 2 si 4 luni au fost eroice, fara febra, fara umflaturi, fara vanatai sau alte reactii adverse.

Vaccinul de la 6 luni ne-a dat putine emotii, mai ales ca si auzisesem la multe mamici ca la acesta se pare ca multi bebei reactioneaza mai ciudatel.

vaccin bebe

Asadar l-am facut intr-o marti, la orele 11:00. Pe la orele 15:00 dupa un super somn, am masurat temperatura (sub brat) 36.1, spre dupa-amiaza a ajuns pe la 37.4 (sub brat), urmand ca seara sa atingem 38.3 (rectal). 

Evident, a sosit momentul sa discutam (din nou) cu pediatrul si sa ne pregatim pentru o noapte alba. Asadar l-am lasat pe cetatean in pampers, i-am dat lichide si i-am verificat temperatura din ora in ora toata noaptea. A adormit pe la 00:30, (imbracat intr-un tricou, pampers si sosetele) fiind si mai agitat decat de obicei, cand programul de somn incepe in jurul orelor 21:30.

La atingerea temperaturii de 38.5 (rectal) eram pregatiti sa administram un supozitor de Paracetamol, iar daca dupa 20 de minute, cand luam din nou temperatura aceasta era in crestere mai administram 2,5ml de Nurofen junior, dar nu a fost cazul pentru ca ne-am oprit la 38.3, dupa care a inceput sa scada, chiar la o ora de cand a adormit. Stiu ca exista si varianta agreata de unii medici (in special de familie) de a administra preventiv Paracetamol, dar noi am ales sa nu o facem decat la nevoie, pentru a nu inhiba organismul si asta tot la recomandarea pediatrului. (ps: atentie! nu, nu se pun comprese cu otet, spirt la bebelusi!)

Cu toate acestea, noaptea, din ora in ora i-am verificat fruntea, manutele si i-am mai luat de vreo 2 ori temperatura (sub brat – pentru ca se simtea la mana ca deja suntem in parametri normali). Acestea au fost primele noastre emotii de febra – vaccin si ne bucuram ca puiut a fost din nou un spartan si a invins, fara medicamente, inamicul. 🙂

La voi au fost reactii adverse la vaccinuri?

Sursa foto: Doctorulzilei.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here