Lumea prin ochii lor

0
515
views

“Nu exista 7 minuni in ochii copiilor, ci milioane.” (Walt Streightiff)

Daca privim viata cu ochi de copil, s-ar putea sa intelegem mai bine esenta acestui joc, s-ar putea sa traim cu mai mult pasiune, incredere si sa ne bucuram (Hip!Hip!) sincer si cu adevarat de reusitele ei, de reusitele noastre. Prin ochii celor mici, totul este necunoscut, milioane de lucruri, care noua ni se par banale, pentru ei sunt miracole, sunt lucruri interesante, sunt lucruri care poate ii atrag sau ii sperie.

Ochii lor transmit atata dragoste si totodata o sete de cunoastere imensa, careia cu greu ii putem face fata, dar trebuie sa ii intelegem si sa-i incurajam, sa le permitem si sa le oferim continuu dreptul la cunoastere, urmarindu-i sa nu se accidenteze, evident. Au nevoie sa isi hraneasca si potoleasca aceasta sete, tocmai prin cercetarea intregii lumi ce ii inconjoara, prin pipait, prin gustat si rontait, prin toate simturile pe care si le dezvolta si antreneaza zi de zi.

Si daca tot veni vorba de ochii lor, intr-o lume plina de tehnologii, de radiatii, de poluare, o lume a adultilor ce se resimt afectati vizual, o lume in care majoritatea devine cea cu ochelari, incet, incet, e cazul sa avem in vedere ochisorii micilor piticoti de la inceputuri.

miracolul in ochii copiilor nostri

Sursa foto: TickeldMummyClub.com.au

Pentru inceput: o vizita, un control de rutina la oftalmolog inca din prima perioada a vietii – in jurul varstei de 1 an, pentru testare si eventual sfaturi si nelamuriri discutate cu acesta.

Apoi de avut in vedere timpul petrecut in fata televizorului, telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, pe cat posibil fara vreun fel de tehnologie studiata in detaliu de piticoti, sau cu o limita concreta. (recunosc, noi am cam sarit acest aspect, bebe avand in jurul lui toate celea, dar facem tot posibilul sa lucram la timp, astfel incat sa cunoasca lumea in care traieste dar sa nu abuzeze de nimic)

Inca un punct important pe care il veti remarca inca de la nastere la bebelini, care in prima faza nici nu observa mare lucru in jurul lor, vor fi usor deranjati de lumina, de soare, etc. si vor avea nevoie de o perioada de acomodare. Este recomandat ca bebelini sa stea si la soare, inca de la inceputul vietii – au nevoie obligatorie de soare, de caldura, de vitamina D naturala (si noi avem nevoie), dar totodata trebuie sa avem in vedere cateva aspecte ce tin de protectia lor, fata de vant, de lumina puternica, dar mai ales fata de radiatii, de razele UV (care au efecte si pe vreme cu nori):

  1. orele la care ii expunem la soare – interzis categoric in timpul pranzului;
  2. palariutele sau umbrelute (copertine) – nelipsite in soare (daca puterea soarelui e mai slaba – ex: primavara, ii mai putem lasa cate putin si fara, pentru a se hrani si fontanela in mod direct)
  3. crema de protectie – cu factor ridicat (50);
  4. ochelari de soare – special creati pentru bebelusi, omologati, de calitate care sa filtreze corect radiatiile si spectrul razelor albastre (daca nu sunt ochelari omologati, mai bine se incearca in alte moduri apararea bebelinilor, decat utilizarea de ochelari de proasta calitate);

Asadar desi poate parea nesemnificativ, un aspect ce trebuie avut in vedere musai, este legat de protectia ochisorii bebelinilor. Cum deja a venit caldura, s-a instalat oficial – vara, lumina e tot mai puternica, iar pana la varsta de 12 ani, ochiul nu este complet format si este incapabil sa filtreze radiatiile UV, noi ne-am dotat, de curand, la plimbari cu ochelari de soare speciali pentru bebe. Si unde mai pui ca-s si chipesi?

Acesti ochelari – Ki ET LA (brand din Franta, care numai asta fac – ochelari de soare pentru copii), ofera protectie maxima UV 100% (UVA si UVB) categoria 4, cea mai ridicata, plus protectie pentru spectrul razelor albastre. Sunt conceputi special pentru ochii sensibili ai copiilor si pentru fizionomia lor care se schimba accelerat pana la 4 ani.

ochelari de soare copii omologati hiphip.ro

Astfel, ne-am bucurat sa putem alege din diferite marimi (in functie de varsta), o pereche de ochelari verde-menthol, simpatica, usoara si de calitate, dintr-un material moale, parca turnat, fara parti marunte ce ar putea fi inghitite de cei mici. Bebe evident ca a inceput sa-i testeze, nu doar purtandu-i fudul pe nasuc, ci si rontaindu-i, indoindu-i, aruncandu-i pe jos si chiar si intr-o fantana arteziana (da, da, i-am recuperat si sunt mai mult decat ok). Au si o curelusa la spate si cu ajutorul ei stau montati mai bine pe nas si putin mai sigur, pana isi mai aminteste ca totusi mai trebuie analizati putin.

Asadar bebe testeaza, ochelarii rezista eroic, iar ochisorii sunt protejati! 🙂

Voi, cum ii protejati pe cei mici de razele UV?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here