Pavelele salveaza situatia?

0
686
views

De o buna bucata de vreme in marea majoritate a oraselor tarisoarei noastre a inceput inlocuirea trotuarelor din asfalt cu cele din pavele. O adevarata misculatie la nivel national s-a facut, astfel incat sa ajungem si noi in rand cu lumea. Personal, ador sa vad cum arata orasul cu astfel de pavele, fata de betonul sinistru si monoton.

Ador ca dau o senzatie de culoare, iar jocul de forme care se poate crea din diferitele modele de pavele aduce un plus. Ador ca poti merge in plimbari si carutul se “zdruncina” atat cat trebuie, astfel incat bebe sa doarma eroic. Imi place ca imi duc cu gandul la natura, la pietrele de rau, la gradinile japoneze prin care as pasi desculta. Genul acesta de pavaje mi se par frumoase si grijulii cu pamantul pe care stau, ca parca ii lasa un firicel de respiratie totusi, pe langa betoanele antice.

Evident, ca atunci cand sunt montate ca atare de profesionisti (ex: Pav Consult ofera pe langa o gama eroica de modele care mai de care mai frumoase, asigura si un montaj de calitate, care cred ca este existential), nu te trezesti cu gropi in trotuar, ca la cimentul de proasta calitate, oricum. De asemenea, cum la noi exista obiceiul sa torni asfalt si apoi sa gauresti ca ti-ai amintit ca trebuie facut ceva la o conducta, un canal, pavelele salveaza situatia (macar pentru alei si trotuare), fiind mult mai usor de scos, pentru a rezolva problema si apoi se pun frumusel la loc, fara a lasa cratere cu anii in urma.

pavaj pavele pav consult

E clar, sunt pro pavelele… Ceea ce nu-mi place si asta e specific Iasi, este bataia de joc in ceea ce priveste dimensiunea si amplasarea bordurilor, pe langa realizarea de 2 lei a rampelor pentru carucioare. Parca sunt facute intentionat sa-ti rupi gatul pe ele, sau sa nu le poti escalada sub nicio forma. I-as invita eu pe cativa responsabili ai orasului, sa-si plimbe copiii in carut pe meleagurile iesene si sa traverseze in timp util strazile, sa treaca de pe un trotuar pe altul, sa ridice si sa impinga la carucioare, de le ies ochii din orbite. Si asta e cazul bun. Fereasca Sfantul de persoanele cu dizabilitati care trebuie sa se descurce cumva in aceasta lume si-asa crunta pentru ei.

Daca in particular/privat, putem alege cu usurinta profesionalismul, ca asta e scopul, sa vedem o lucrare facuta ca atare, in sistemul public treburi par a fi mai complicate si mai greu de gestionat … pentru unii. Asadar nu ne ramane decat sa speram in continuare ca va veni vremea cand de drumurile noastre publice se vor ocupa firme serioase, cu servicii de calitate, cu adevarat profi, nu contracte date pe ochi frumosi. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here