Cand capra vecinului conteaza prea putin…

0
593
views

Ma gandeam uneori, scarbita parca de tot orasul asta, in repetate randuri, inca de pe vremea facultatii, cand abia asteptam sa termin primul an si sa imi fac transferul in orice alt oras din tara, sau din vremuri in care am decis totusi sa raman, sa incerc un trai decent si din pacate am observat ca parca timpul sta in loc, ca parca pensionarii au mult mai multe de zis si de decis pe viitorul meu si al copiilor mei, si cu un gust amar remarc ca parca nimic nu evolueaza aici de la nivel de cetatean pana la nivel politic si administrativ. Asadar constat iar si iar in astfel de momente, ca mi-as dori sa am curajul intr-o dimineata, sa-mi fac bagajelul, sa ne vindem apartamentul si sa cautam apartamente 3 camere de vanzare in Brasov la preturi avantanjoase, sau intr-un alt oras civilizat si dornic de evolutie din vestul tarii, sa plecam acolo si sa incercam o sansa la viata decenta.

Inca n-am avut acest curaj manata poate de sentimentalismul oamenilor dragi, pe care imi vine cu greu sa ii las in urma, chiar si la cativa km, sau poate din comoditate, sau poate din frica pentru prea mult nou sau frica de singuratatea inceputului, sau din lasitate, sau cine stie de ce, dar nu se stie ce ne rezerva viitorul si pana unde vom lasa sa ne fie intinsa coarda.

comunitate unita

Sursa foto: www.taringa.net

De fiecare data cand am avut ocazia sa trec Carpatii mi s-a parut ca deja se simte un aer de curat si de munca si de comunitati unite sa realizeze ceva, sa produca ceva, sa creasca ceva. De multe ori sunt satula de cat de jos e cetateanul moldovean, care mai e si fudul si care se gandeste mai intai cum poate sa profite dintr-o anume situatie, dintr-un anume ghinion al altuia, si prea putin cum  si daca poate ajuta cu ceva fara a primi ceva in schimb. Sunt copii care nu-si ajuta parintii sau invers, daca nu sunt platiti de acestia. Legile cand sunt ascultate, mai intai se cauta variante de a fi incalcate sau ocolite, fara a incerca sa le intelegem si eventual respectam. Mi se pare ca suntem o natie pentru care respectul si bunul simt sunt pe cale de disparitie, iar munca tot mai mult ocolita cu beneficii din cer daca se poate si prea putin cu truda si patos si os la treaba.

Cred ca as vrea sa traiesc, sa-mi gasesc o casa, un apartament (http://www.isaran.ro), un trai si o viata decenta in zone ca Brasovul, Clujul sau ca Maramuresul, unde se intampla treburi, unde oamenii sunt uniti si isi dau silinta sa faca treburile sa mearga bine, pentru ca astfel le va fi si lor bine, unde capra vecinului conteaza prea putin, unde lucrurile, proiectele si oamenii evolueaza, unde dezvoltatorii au un cuvant de spus, unde calitatea se poate bifa, unde se vrea confort si se realizeaza cu idei smart, unde oamenii se respecta pe ei si intre ei, unde isi asuma raspunderea si risca pentru a se dezvolta, unde vorbim mai putin dar practicam mai mult, unde oamenii se ajuta unii pe altii fara a astepta benefii si sticle de beutura pentru orice pai mutat, unde comunitatile isi inteleg puterea adevarata prin unitate si intelegere, unde pun osul la treaba si se implica de la mic la mare, pentru bucuria tuturor la final.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here