Ce facem cand bebe incepe sa vomite / sa verse? 12 pasi

0
1060
views

Mdap. Ne sta inima in loc? Abia respiram? Avem un mare nod in gat? Daca da, e cazul sa ne dam doua palme repejor, 🙂 dupa care vom face tot ce trebuie pentru a gasi raspunsuri si rezolvari. Asadar incepem: INFORMAM PEDIATRUL. Discutam constant si des cu acesta despre absolut toate schimbarile, toate presupunerile, toate observatiile legate de bebe, de toate simptomele si reactiile pe care acesta le-a manifestat de cand a inceput sa verse.

varsaturi bebe voma reflux alergie stenoza analize gastroSursa foto: Candide.fr

Apoi impreuna cu pediatrul incepem pasii:

 1. consult pediatru – verificat gat, nas, urechi, abdomen, o eventuala raceala si mucozitati pe traseu care ii provoaca greata, varsaturile – tratament pentru aceasta (nu multi copii fac asta, dar unii elimina mucozitatile astfel – e foarte bine ca elimina dar pe tine ca parinte te apuca pandaliile; se pot recomanda de catre medic – aerosoli cu ser si acc, fluimucil, dexa, si apoi aspirat, pus apa de mare in nas des pentru a se pastra mediul umed; de asemenea se verifica si umiditatea in camera – sa fie intre 40-60%),
 2. analize sange – inclusiv pentru depistarea eventualelor alergii, intoleranta declansata mai tarziu la proteina lapte, lactoza,
 3. analize scaun,
 4. analize urina,
 5. ecografie abdominala – consult gastroenterolog,
 6. urmarirea aparitiei altor simptome si de transmis medicului (greutate, scaune, consistenta varsaturi, numarul lor, reactii in timpul si dupa varsaturi, etc.).
 7. de avut in vedere o posibila deshidratare, deci eventuali electroliti de prescris de catre medic, un sirop gat (gen gripe watter) de dat dupa varsaturi pentru mucoasa iritata, etc.
 8. medicamente pentru reflux prescrise de medic (nexium, motilium, controlac, etc.)
 9. atentie asupra alimentatiei – alaptat san – grija la alimentatia mamei, eventual scos lactatele, iar daca e lapte praf se incearca o varianta anti-regurgitare / anti-reflux,
 10. de tinut dupa masa sus, sa scoata aerul, cam 20-30 minute dupa fiecare masa,
 11. salteaua la pat inclinata in unghi de 45 de grade,
 12. rabdare – in cazul in care nu exista alte simptome(ex: scadere/fluctuatie in greutate, lipsa scaune, etc. – cand se continua investigatiile in detaliu: consult chirurg pediatru, analiza tranzitului – cu bariu, consult genetica, testul transpiratiei, etc.) si ramane diagnosticul de reflux, inseamna ca nu trebuie sa va ingrijorati mai mult decat oricum o faceti, ca situatia se va remedia pas cu pas. Odata cu trecerea timpului – se va dezvolta stomacelului, iar in momentul in care va sta in fundulet bebelinul va scoate mult mai bine si usor aerul si va disparea refluxul. Si veti respira din nou!

Incredere si sanatate! 🙂 

PS: Consultati medici! Unu, doi, trei, cinci! Descrieti-le in detaliu toata situatia iar si iar, pana veti fi ascultati, pana veti gasi raspunsuri si rezolvari! Nu puteti sa va bazati pe presupuneri fara rezultate concrete, cand vine vorba de sanatate! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here