Cand sa ne ingrijoram din cauza varsaturilor dese si a scaunelor rare la bebelusi?

0
1076
views

E cazul sa scriu acest articol pentru ca am vazut ca parinte cat de mica e trecerea de la normal la operabil. Asadar la  bebelusi sunt normale regurgitarile, varsaturile, chiar si dupa fiecare masa, chiar si in cantitati mai mari sau mai mici, fiind diverse cauze: reflux gastric, nu a scos aerul, si-a provocat starea de voma cu manutele sau orice alte obiect in gurita, stranut, tusit, etc. De asemenea e normal ca bebeii sa nu iasa des cu scaunul, sau regulat, unii zilnic, de mai multe ori pe zi, altii chiar la cateva zile, atat timp cat nu e de consistenta tare, deci constipat. Dar cand aceste simptome se unesc si cu scaderea/stagnarea in greutate, desi ele individuale pot fi stari normale de bebelini, e nevoie de un consult la chirurgie.

Din pacate este posibil sa apara toate aceste simptome:

1. varsaturi multe, de diferite forme (lapte proaspat nedigerat, sau lapte digerat de tip branzit)

2. scaun la cateva zile si atunci cu probiotice

Plus cea mai importanta:

3. Scaderea sau stagnarea greutatii desi pofta de mancare este, chiar si dupa episoadele de voma (poate duce la deshidratare)

stenoza piloricaImpreuna, acestea pot fi de fapt un semnal de alarma si atunci trebuie sa:

– faceti vizite dese la pediatru (cu care oricum se tine evidenta continuu de cand incep sa apara simptomele punctuale si incercati sa le reglati treptat: schimbare lapte, analize de verificat alergii – lactoza, proteina din lapte, analize sange, scaun, urina, tratamente cu nexium, motilium, probiotice, electroliti, etc. dar cam fara efect cel mai probabil, ci doar o ameliorare a starilor de voma, a refluxului gastric)

– faceti o ecografie abdominala;

– faceti o vizita la un doctor specialist – gastroenterologie;

– daca sunt suspiciuni de la ecografie se face o analiza cu bariu – radiografie, unde se analizeaza tranzitul;

– cea mai importanta: faceti o vizita la un doctor chirurg cu tot dosarul medical (care poate spune concret daca e caz de operatie, care poate diagnostica clar stenoza pilorica,  fara alte presupuneri de la radiologie, generalisti, etc.)

Diagnosticat corect si repede, dupa care operat, urmeaza o ameliorarea ce poate fi incredibila, intr-o luna de zile, astfel incat sa nu para ca a fost, dar trebuie atentie.

Se pare ca stenoza pilorica poate aparea cam dupa prima luna de viata si de cele mai multe ori la baietei, in special cei flamangiosi si hapsanei. In termeni nemedicali, ea reprezinta ingustarea canalului prin care iese mancarea din stomac spre duoden, ceea ce face ca asimilarea sa nu aiba loc (de aici scaunele rare si stagnarea greutatii), stomacul sa se mareasca (incearca sa impinga dar neavand unde, se forteaza muschii lui) si majoritatea alimentatiei sa iasa afara prin varsaturi (de exemplu aici laptele care deja a fost digerat a stat ceva timp in stomacul marit, care poate avea si plicatura – ca niste pliuri in care se depune laptele o perioada mai mare, pana reuseste sa fie scos prin voma). Operatia presupune sa se faca o sectiune in acest canal ingrosat, pentru a se relaxa muschiul si a permite deplasarea “lapticului” asa cum ii este dat, pe drumul sau. 🙂

Sanatate!

Sursa foto: Mymed.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here