Ti-ai vinde-o si pe mama ta?

0
993
views

Etica este veneratia vietii.” (Albert Schweitzer)

Exista in jurul nostru diferite tipuri de specii, de creaturi, de oameni, care mai de care mai inspaimantoare. Ma uit la luptele politice, la luptele prin mediul public dar si privat intre colegi, intre organizatii, intre companii care se vaneaza, pentru a castiga licitatii, intre soti divortati care isi jurau credinta si se vedeau cele mai fericite fiinte pentru ca si-au gasit jumatatile si care ajung mai apoi ca intr-un ring de box, intre parinti si copii sau intre frati care nu-si mai impart averile, care se arunca unii pe altii in strada.

Ajung sa cred ca in lumea aceasta a democratiei, cea mai grava “provocare” este cea realizata de lipsa de etica si de bun simt. Voi ajunge sa-mi fie frica sa-mi mai spun vreo parere (eu care prin asta simt ca pot lupta cu cei care tac si ii pot sprijini sa isi gaseasca echilibrul) pentru ca imi va fi interpretata, eventual si scoasa din context, si ma voi trezi cu surprize care mai de care.

Am urat intotdeauna “para” si fratii care se “turnau”.. foarte posibil sa fi avut si eu cateva tentative, dar ai nostri ni le taiau scurt si ne pedepseau pe amandoua ca ne param si ca facem prostii si asa ne-am dezvatat acest simt, dar ajung sa vad oameni in toata firea care isi fac un scop din asta, care ar fi in stare sa isi tranteasca parintii, copiii, fratii, colegii, doar pentru o simpla senzatie de ridicare in slavi.

Pentru mine acestia sunt oameni de nimic, niste frustrati ai societatii, care nu-si vor gasi locul decat langa persoane care apreciaza “aceste calitati”, disperate de a detecta ascunzisuri, de a calca pe cadavre, doar pentru a iesi din anonimat, indiferent de actiunile pe care le fac si care ii afecteaza mai mult sau mai putin pe cei din jurul lor.

Ceea ce nu inteleg este cum sa am incredere intr-o astfel de persoana care ar fi in stare sa vanda orice, oricui da mai mult? Cum ma asigur ca aceasta persoana nu isi “aranjeaza” informatiile, doar pentru a iesi in fata cu ceva, doar pentru ca asa simt ca au facut ceva, ca ei conteaza pentru cei care se preteaza sa le asculte “rautatile”  voite sau nevoite?

Asta n-am sa inteleg niciodata: de ce toti politicienii (si nu numai) nu stiu decat sa ii scoata pe ceilalti neseriosi, incompetenti, etc. si nu arata de fapt ca ei sunt mai buni, ca pot face mai multe, ca au ce arata, fara sa arunce cu noroi unii in altii, in moduri miselesti. De ce trebuie sa castigam o lupta prin anihilarea miseleasca a celorlalti, decat sa demonstram prin munca si etica faptul ca suntem mai buni, ca avem realizari care ne confirma pozitia, de a ne da cu parerea in cazul in care ni se cere?

“Camaraderia e doar pentru oameni foarte, foarte cumsecade si presupune un mare progres moral, e o subtilitate psihica si etica, simpla ei existenta dovedeste un standard ideativ extrem de avansat, e posibila numai intre barbati si femei caliti in morala.” (Nicolae Steinhardt)

Cred ca e important sa ne vedem de drumul nostru, fara a ne uita in curtea celorlalti, fara a incerca sa “vindem gogosi” doar pentru a parea ca suntem mai buni decat cei din jurul nostru si totodata cred ca ar trebui sa anihilam aceste accese in cazul in care le observam in calea noastra la anumite persoane, sa nu dam “nas” celor care nu se pot abtine sa faca rau, sa minta, sa jigneasca, sa atace continuu, etc.

Demonstreaza ca esti mai bun prin ceea ce faci tu, prin calitatile tale.. nu prin injosirea celorlalti, nu prin atac ascuns, murdar catre acestia. Comunica ce ai de spus si nu lasa loc de interpretari, da cartile pe fata si fii inainte de toate un om vertical.

Pastreaza-ti o urma de demnitate si respect pentru tine si pentru cei din jur si astfel vom dormi cu totii linistiti, fara urme de constiinta patata! In momentul in care iti respecti parintii, fratii, colegii, prietenii, atunci te respecti pe tine! In momentul in care esti un om de incredere pentru cei din jurul tau, cand mai ai in tine macar o urma de bun simt, atunci te respecti pe tine! 🙂

“Morala comanda, etica recomanda!” (Andre ComteSponville)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here