Puterea feedback-ului

0
754
views

Ni se intampla de-a lungul si de-a latul vietii sa oferim feedback si sa primim feedback la cerere sau nu. De cele mai multe ori feedback-ul ne poate motiva spre mai bine, spre indreptare, spre crestere, dar alteori acesta poate fi distrugator, poate rani sau jigni oricat de bine voitor a vrut sa para.

Primim feedback-uri pozitive care ne incanta sufletul si ne confera incredere in noi sa ducem mai departe calea aleasa. Primim feedback-uri negative care ne dor, ne rod, ne jignesc, ne fac se ne punem multe alte intrebari, sa cercetam continuu, care ne macina, facandu-ne sa ne privim propria persoana doar din perspectiva celui care ne-a oferit feedback-ul.

Marea majoritate a feedback-urilor ne pot ajuta sa crestem, sa reparam, sa ne deschidem ochii, sa vedem totul dintr-o prisma interioara mai atenta, sa ne decidem care e imaginea si forma pe care vrem sa ne-o oferim.

Am vazut oameni “rapusi” de feedback-uri oferite intr-un mod sinistru si dureros. Am vazut oameni care au fost trantiti la pamant, dar s-au ridicat si-au inflorit cum nu fusesera vreodata. Am vazut oameni care au oferit feedback doar pentru a jigni, doar pentru a gasi nod in papura. Am vazut oameni care au avut curajul sa transmita prin feedback-uri clare parerile lor sincere si personale. Am vazut oameni care au dat feedback-uri negative, dar care au suferit pentru cel care urma sa le primeasca, dar au sperat ca acestea sa-l transforme intr-un om mai bun.


Am vazut oameni care au incurajat prin feedback-urile lor sentimentul de liniste, de siguranta, de speranta. Am vazut oameni fericiti si impliniti, oameni care s-au simtit recompensati prin feedback-uri, oameni la care o vorba buna, spusa la momentul potrivit a contat mai mult decat orice valoare baneasca, palpabila. 

Nu cred ca feedback-urile de genu’ au vreun rost, feedback-uri pe care le primesti doar ca sa te doara, dar pe care nu le poti schimba, chestii cu care te-a inzestrat sau nu natura: are nasul prea mare, urechile prea lasate, umorul ciudat, creativitatea lipsa, prea gras, prea slab, etc. Dam un feedback ce are ca scop aducerea unui rezultat mai bun, decat cel actual.

Dam un feedback realist, in momentul in care ne-am analizat propria persoana si am constat ca “da, eu am facut ce se putea, nu e problema mea de interpretare sau percepere… de aici incolo e randul tau sa arunci un ochi, sa constientizezi mai departe ce e de facut pentru a remedia ceva, daca se poate”.

Si da, momentul si modul in care alegem sa spunem feedback-urile si parerile conteaza enorm. Conteaza sa venim cu aceste pareri atunci cand e cazul, atunci cand scopul feedback-ului si demersurile la aflarea acestuia pot schimba ceva in bine.  E important momentul si starea celui care ofera feedback, pentru ca nervozitatea sau excesul de voie buna poate duce in eroare pe cel care primeste feedback-ul. Si atmosfera din clipele respective si relatia dintre cele 2 parti conteaza. De asemenea nu cred ca este indicat sa oferim prea multe feedback-uri intr-un timp relativ scurt, pentru a putea fi procesate si a le putea oferi intr-un mod armonios.

Ramane la latitudinea fiecaruia cum si cand ofera un feedback sau cum percepe un feedback primit. Cred ca e important sa fim mereu pregatiti atat sa-l oferim cat si sa-l primim, sa-l “rumegam” corect. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here