Invata sa delegi responsabilitati / sarcini! Pana si Batman il are pe Robin…

0
665
views

“Omul devine cu adevarat om, atunci cand isi asuma intreaga raspundere pentru ceea ce este:
asta e primul curaj, cel mai mare curaj.” Osho

Cand lucrezi in echipa, cand esti manager de proiect, cand esti coordonator al unei activitati, al unei echipe, al familiei tale, ai nevoie de cateva abilitati importante, atat la job, cat si in viata de zi cu zi, uneori. Asadar una dintre aceste abilitati este cea de a delega sarcini si responsabilitati celorlalti membri ai echipei.

Cateodata partea aceasta poate fi mai grea, decat simpla actiune de a pune mana si a face tu ce e de facut, ca tot stii cum trebuie facut cel mai bine, cunosti aspectele, ai toate informatiile necesare in cap, doar iti lipseste timpul de a le aduna si-a le pune cap la cap, proiect cu proiect, punct cu punct. Asta nu e o solutie pe termen lung, cand sarcinile se vor aduna, cand responsabilitatile vor veni una dupa alta, iar tu nu vei mai putea face fata si atunci, inevitabil, vei pierde detalii din vedere, vei face 10 treburi, dar niciuna nu o vei face corect, iar productivitatea ta va avea de suferit oricum.

deleaga responsabilitati sarcini task-uri

Sursa foto: leaderloot.com

Esti om si vei avea scapari, daca nu te inveti sa ceri ajutor, sau daca pozitia ti-o permite, sa delegi sarcini catre ceilalti implicati alaturi de tine in proiectele respective. Intr-adevar va fi nevoie de un prim scurtcircuit pentru a te reseta, pentru a opri totul cateva clipe, zile, pentru a-ti face ordine in ganduri si planuri, pentru a invata si pentru a transmite informatiile adunate mai departe, de unde invataceii tai sa le duca spre final cu brio (ajutati de tine, din umbra, mai mult din sfaturi si idei, mai putin din practica). Da, vei consuma mult timp si rabdare – in prima faza, dar treptat, vei vedea ca de fapt, vei ajunge sa respiri, sa poti sa te ocupi de cateva proiecte, de suflet, dar sa le faci cum se cuvine, calitative, nu cantitative.

Iata cativa pasi pe care ar trebui sa-i faci pentru a delega celorlalti membri din echipa, din sarcinile tale:

  1. Opreste-te din orice faci si rezerva-ti un timp al tau, fara scuze, fara pretexte, doar opreste-te!
  2. Aduna-te si respira!
  3. Analizeaza-ti situatia actuala!
  4. Fa-ti un plan scris, pune si fa o lista cu toate task-urile, sarcinile pe care le ai de facut in perioada urmatoare.
  5. Fa-ti o lista cu oamenii din jurul tau, din echipa ta si gandeste-te la punctele lor forte, la ce se pricepe cel mai bine fiecare.
  6. Apoi imparte si distribui sarcinile de pe lista catre fiecare membru al echipei.
  7. Apoi respira si fa orice altceva, relaxeaza cateva clipe, nu mai gandi la aceste liste.
  8. Aduna echipa si comunica fiecarui membru intr-un mod zambacios dar ferm, frumos, explicit, cu detalii ce sarcini vor avea de avut in vedere, ce responsabilitati crezi ca li se cuvin, ca ar fi cazul sa preia, sa se dezvolte, sa creasca, alaturi de tine.
  9. Asigura-i ca le vei fi aproape si ca ii vei sustine mereu, mai ales unde se vor impotmoli, unde vor avea nevoie de ajutor.
  10. Motiveaza-i si creste-i! Educa-i! Transmite-ti astfel, mostenirea informatiilor, lectiilor invatate de tine pana acum si lor, pentru ca intr-un final tot tie iti va fi bine, toata lumea va avea de castigat din aceste actiuni.

deleaga! pana si batman il are pe robinSursa foto: Communicatebetterblog.com

Nimeni nu poate face corect, zeci de activitati, de proiecte simultan, astfel incat oricat de greu ar parea, oricat de mult am iubi fiecare proiect in parte, cred ca trebuie sa stim cand sa le dam frau liber, tocmai pentru a fi facute cu atentie, cu rabdare si corect. E important sa invatam sa nu ne asumam raspunderi, daca nu le putem duce la bun sfarsit.

Mai bine alegem sa nu ne implicam din prima, sa nu ii facem pe ceilalti sa se bazeze pe noi, sa nu cream sperante desarte, sa comunicam cat de mult putem, sa ne implicam si sa gasim persoane carora sa le delegam sarcini, proiecte si responsabilitati, care sa aiba in vedere fiecare proiect in parte, cu toate amanuntele specifice, care sa ne tina in priza, sa ne informeze, care sa se sfatuiasca cu noi si sa ne comunice situatia fiecarui proiect, provocarile aparute, astfel incat sa putem da o mana de ajutor, oricand e cazul.

Asa cum noi am invatat la randul nostru de la ceilalti, vine un moment in viata cand e randul nostru sa transmitem invataturile mai departe. Vom putea de asemenea sa avem, la final, o satisfactie si mai mare cand proiectele vor fi definitivate cu brio de invataceii nostri, de cei carora le-am transmis lectiile noastre, pe care i-am incurajat si motivat, pe care ne-am bazat si in care am avut incredere, care au adus un suflu nou, incarcat de energie si dorinta de afirmare, dorinta de a realiza ceva concret si de calitate. Astfel toata lumea are de castigat! Pe termen lung, acesta e un castig serios! 🙂

“Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce devenim si tot ceea ce reusim.”
Peter Arnold

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here