Legea nescrisa a educatiei

0
18688
views

“Experienta este cel mai dur profesor, pentru ca intai iti da testul si apoi iti spune care era lectia.” (Vernon Sanders Law)

E clar, nu poti face educatie cu parul, prin bataie, nici a copiilor, nici a celor neajutorati. Poate pe moment crezi ca are efect, dar pe termen lung, cu siguranta nu. Nu stiu cum voi fi eu cand voi ajunge parinte, cum voi incerca sa imi educ copilul cat mai bine, astfel incat sa nu pice in nicio extrema, nici sa sara in capul tuturor, dar nici sa fie timorat de fiecare miscare pe care o face. E clar ca trebuie gasit un echilibru, astfel incat comunicarea sa fie esentiala si vitala, astfel incat sa-si poata dezvolta personalitatea frumos, armonios si increzator.

In principiu, cred ca as adopta metoda pedepselor, dar cine stie cum te transformi cand iti vezi gagalicea facand sotii. Cu toate acestea se pare ca sunt studii care demonstreaza ca si pedepsele il pot face pe copil sa se simta umilit sau rusinat, fara a avea efectul dorit, cel de responsabilizare. Daca suntem prea toleranti, picam in extrema de a transmite sentimentul de indiferenta pentru copii, daca suntem prea severi, suntem perceputi ca judecatori, iar treptat legatura copil – parinte poate deveni firava. De aceea se spune ca in locul pedepselor este de preferat sa se puna accent pe aprecieri, in momentele de reusita ale copiilor nostri, iar prevenirea este  cheia educatiei. 

Tot specialistii si mai ales parintii care chiar traiesc aceste sentimente, ajung la concluzia ca modelul exemplului este esential in viata si educatia copilul. Asadar important e sa ii aratam prin comportamentul nostru ce asteptari avem de la el si astfel sa il facem sa “lucreze” singur, pentru ca cei mici sunt niste mari imitatori si vor face, in general, ceea ce vad in jurul lor – parinti, bunici, copii la gradinita, oameni din tramvai, etc. Asadar in momentul cand un copil va fi lovit constant cand greseste, cu siguranta si el va incepe sa loveasca si nici macar nu va intelege aceste lovituri ca pe niste lectii de viata, ci ca niste opriri de moment.

Cred ca e vital sa vorbim muuuult si calm cu strumfii – omuletii mici, pentru ca sunt inteligenti si inteleg si ne copie si ne bucura viata!

Fiecare ar putea sa scrie o carte despre cum sa cresti un copil, chiar si eu eram destul de sigura pe anumite modele, dar am ajuns sa-mi pun semne de intrebare, sa vad cum te schimba un copil, cate faci pentru acesta si cat de mandru te face orice realizare a acestuia si incep sa realizez ca nu poti sa pui punctul pe i, decat in momentul in care traiesti cu adevarat aceste momente, in care isi pun amprenta mai multe aspecte: mediul social care il inconjoara, modelul exemplelor din viata copilului, reeducarea parintilor astfel incat sa devina exemplul pe care vor sa il vada in copilul lor, genetica, comunicarea, norocul, rabdarea, Dumnezeu, increderea acordata in responsabilizarea copilului prin propriile activitati, etc. 🙂

Dinoland.ro - Jucarii pentru copii

Si iata o povestioara din online, ca un exemplu de ASA NU!:

“În timp ce un om isi schimba roata la maşina nouă, baietelul lui de 4 ani a luat o piatra ascuţită si a inceput sa zgârie aripa maşinii. Mânios, barbatul a luat mâna copilului şi l-a lovit peste ea de multe ori, fără să-şi dea seama ca avea în mână o cheie.

La spital, copilul si-a pierdut toate degetele din cauza numeroaselor fracturi. Când si-a văzut tatal… copilul a intrebat cu ochii plini de durere: „Tati, imi vor creşte degetele la loc?”.

Barbatul a ramas impietrit de durere; s-a intors la masina si a lovit-o de mai multe ori. Devastat de propriile lui fapte… stand in fata masinii s-a uitat la zgarieturi; baietelul scrisese: „TATI, TE IUBESC”.

Mânia si Dragostea nu au limite; alege-o pe cea din urma pentru a avea o viata minunata… Lucrurile sunt pentru a fi folosite, iar oamenii pentru a fi iubiti. Dar problema lumii de astazi este ca oamenii sunt folositi si lucrurile sunt iubite… 

Aminteste-ti mereu… vegheaza asupra gandurilor tale; ele vor deveni cuvinte. Vegheaza asupra cuvintelor tale; vor deveni fapte. Vegheaza asupra faptelor tale, vor deveni obiceiuri. Vegheaza asupra obiceiurilor tale, vor deveni un caracter. Vegheaza asupra caracterului tau; va deveni destinul tau.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here