Ai fost astazi un exemplu de urmat?

0
723
views

“Eu cred ca sunt mai degraba un om preocupat de spirit. Asta e singura zona libera si, daca vreti, e o dubla libertate: libertatea de a medita la asta si libertatea dobandita prin puterea exemplului.” (Marcel Iures)

Nu de putine ori mi s-a intamplat sa ma trezesc vesela, sa ajung langa o persoana morocanoasa si sa ma molipsesc. Nu de putine ori aveam chef sa lenevesc, sa casc dar “hei-rup-ul” celor din jur m-a facut sa imi gasesc o energie nebuna sa lucrez, sa fac chestii, sa cred ca se poate.

Nu de putine ori am avut stari de moleseala, tristete, dar am ajuns in preajma unor oameni care au ras si m-au molipsit. Stiu ca am citit la un moment dat un articol despre cetatenii brasoveni, care si-au dezvoltat simtul civic, prin care mana de la mana ies in strada si curata troutuarele de zapada si polei, fac curatenie si au grija de locurile lor de veghe, fara sa astepte in mod principal autoritatile sa ii salveze. In momentul acela mi-am dat seama ca mi-as dori sa traiesc acolo, cu siguranta… sau macar sa ma intorc intr-o vacanta.

De asemenea am observat ca in momentul in care sotiorul meu a inceput sa dea la lopata zapada din fata blocului, alaturi de un vecin, mai de rusine, mai de nevoie, au mai iesit inca vreo 2 vecini si au curatat masinile si trotuarul.

Cred ca este important sa ne filtram exemplele de urmat in viata, sa le curatam cand simtim ca nu ne mai reprezinta sau cand consitentizam ca gandurile nu ne sunt pe aceeasi lungime de unda, sa invatam sa ne gasim in continuu modele bune si potrivite de urmat.

Cred in puterea exemplului pentru ca:

  • este principalul tip de motivare (tin minte ca si mama cand ne invata sa ne aranjam lucrurile in dulap, venea, se aseza langa noi si faceam toate 3 ordine)
  • suntem oameni si avem nevoie de modele;
  • inspiram oameni la randul nostru;
  • poate fi rezolvarea multor “leni”, “problemute, neplaceri;
  • poate fi colacul de salvare pentru multe persoane;
  • poate duce la evolutie, la dezvoltare si productivitate;
  • poate aduce zambete celor care plang;
  • poate spori increderea in propriile persoane prin curaj insuflat;

BestKids.ro

Intr-adevar e foarte greu sa ne mentinem pasiunea, entuziasmul, zambetul si clar ca nu vom reusi zi de zi sa ne bucuram de acestea si sa le impartim cu cei din jurul nostru, dar macar trebuie sa fim constienti sa nu distrugem sau calcam in picioare bucuria pe care o vedem pe chipul celorlalti.

Este important ca in momentul in care simtim ca nu putem fi un bun exemplu si nu ne dorim asta sub nicio forma, sa ne ascundem in umbra putin, pana ne incarcam de energie si sa facem tot posibilul sa nu distrugem zambetele celor din jur, in nefericirea ca noi nu le avem.

Cand ne e rau, nu e cazul sa le dorim raul celor din jur, ci sa apreciem (sau sa ignoram macar) ca ei se pot bucura frumos. Fiecare dintre noi poate fi un exemplu pentru parinti, copii, bunici, colegi, sefi, anagajati, prieteni, vecini.

Aceasta viata este a ta. Profita de puterea de a alege ce vrei sa faci si fa bine acest lucru. Profita de puterea de a iubi ceea ce vrei in viata si iubeste cinstit. Profita de puterea de a te plimba in padure si de a fi parte din natura. Profita de puterea de a-ti controla propria viata. Nimeni altcineva nu poate sa faca asta pentru tine. Profita de puterea de a a-ti face viata fericita.” (Susan Polis Schutz)

Tu pentru cine ai fost astazi un exemplu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here