Un altfel de balet

0
1213
views

V-ati imaginat vreo clipa o sarba, un dans tiganesc in pasi de balet, cu gratia specifica acestei arte? Eu, nu. Dar asta nu inseamna ca nu e posibil. Opera Romana din Iasi a facut aceasta magie printr-un spectacol special pus in scena cat se poate de atragator si deosebit: D’ale carnavalului interpretat de Ansamblul de balet al Operei Romane si elevii sectiei de Coregrafie ai Colegiului National de Arta “Octavian Bancila”, Iasi.

De regie s-a ocupat maestrul Ioan Tugearu, un artist cu un palmares uluitor, rasplatit de doua ori cu Premiul Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali, fost prim balerin al Operei Nationale din Bucuresti si fost director al Centrului National al Dansului, iar din 2003, profesor la Universitatea de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” din Bucuresti.

Sursa foto: Opera Romana Iasi

Montez spectacole de balet de 25 de ani, dar ce se intampla acum este o premiera si pentru mine: sunt supus unei presiuni extraordinare, pentru ca dansatorii trebuie sa si vorbeasca. Tot ce s-a putut transforma din text, am transformat in miscare. Ce nu, am pastrat ca text. Colajul muzical va aminti de vremea cand in mahalaua Bucurestiului nu era om fara palarie pe cap, de vremea cand rasunau cantecele Mariei Tanase, dar vor fi si fragmente de muzica contemporana”, a dezvaluit regizorul si coregraful Ioan Tugearu.

Spectacolul merita vazut cu mintea deschisa, pentru ca ne duce cu gandul la un musical adaptat la vremea lui Caragiale, in care balerinii fac diferite acrobatii pe un colaj muzical impresionant care tine publicul pe jar, prin scene vulcanice, pline de energie si umor. Asadar va recomand sa urmariti programul Operei si cand veti avea ocazia sa vedeti acest spectacol, sa nu ezitati sa va rezervati bilete.

Mai multe poze gasiti pe pagina de Facebook a Operei Romane din Iasi.

Sursa: Opera Nationala Romana Iasi 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here