De ce trebuie urmarita tensiunea arteriala – mai ales in sarcina?

0
637
views

In ziua de azi medicina a avansat ca in orice alt domeniu si a devenit chiar portabila si la indemana pacientilor – la domiciliu, astfel incat acum gasim tot felul de aparate utilizate in trecut doar in cabinete medicale si spitale… de data aceasta si la noi acasa, ca de exemplu: aparat digital de masurat tensiunea (fie ca e de brat sau de incheietura), aparat de masurat glicemia, aparat de masurat/ascultat bebelinii pe timpul sarcinii, termometru cu inflarosu, etc. Astea sunt cateva care se regasesc destul de usor si sunt cam la indemana tuturor, avand si preturi decente si fiind comercializate si in farmacii, magazine de specialitate sau magazine online.

Mai ales in cazul bolilor de inima (care mai nou, isi fac aparitia si la persoanele tinere, asadard trebuie si mai multa atentie), cred ca trebuie urmarite zilnic schimbarile tensiunii si tinute sub control din timp, deci e important sa fie urmarite semnele frecvente ale hipotensiunii: ametelile, tulburarile de echilibru, transpiratiile, senzatia de lesin sau chiar lesinul. E  bine de stiut ca in timp ce o tensiune arteriala scazuta nu cauzeaza probleme grave de sanatate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct, asadar cu atat e mai util ca o persoana cu astfel de probleme sa poata interveni din timp, sa urmareasca pas cu pas evolutia acestei afectiuni si sa utilizeze un aparat de luat tensiunea fie acasa, fie la cabinetele specializate.

PS: Stiati ca ”hipertensiunea mascata” sau ”inversata” este sindromul opus “hipertensiunii de halat alb”? Se manifesta prin faptul că, in cabinetul medical, valorile tensiunii sunt normale, in timp ce, măsurata acasa, tensiunea arteriala este ridicata. Aceasta trebuie tratata la fel ca si hipertensiunea arteriala.

hipertensiune mascata

Si in cazul gravidelor, tensiunea arteriala trebuie urmarita obligatoriu pentru ca hipotensiunea nu pune in pericol nici gravida, nici fatul, insa poate da ameteli, dar in schimb, hipertenesiunea poate sa dea dureri de cap, ameteli sau stari neplăcute generale. Totodata medicii obstetricieni spun ca in cazul hipertensiunii arteriale (HTA) complicatiile in sarcina pot fi multiple si grave, atat pentru mama, cat si pentru bebelin, deci inca o data un motiv extrem de important sa fie folosit un aparat de masurat tensiunea pe parcursul sarcinii.

Una dintre urmarile hipertensiunii poate fi preeclampsia, care se poate agrava, provocand greutate mica la nastere, iar mamei ii poate afecta creierul si rinichii iar in cazuri grave poate duce chiar la convulsii si stare de coma. Totodata o hipertensiune scapata de sub control poate creste riscul de dezlipire de placenta, care poate provoca hemoragii si pericliteaza si viata mamei si pe cea a fatului.

Pentru a evita astfel de situatii, in care se depisteaza o tensiune mare, sau chiar pentru a preveni cresterea tensiunii pe timpul sarcinii, medicii sfatuiesc gravidele:

 • sa ia vitamine pe parcursul sarcinii
 • sa consume putina sare,
 • sa se hidrateze bine – sa bea 6-8 pahare cu apa zilnic,
 • sa evite alimentele de tip fastfood
 • sa se odihneasca suficient
 • sa isi faca toate analizele specifice pe timpul sarcinii (hemograma, acidul uric sanguin, ureea sanguina, creatinina sanguina, transaminazele, coagulograma, proteinemia totală si proteinuria)
 • sa renunte la fumat, alcool, etc.
 • sa mentina o dieta echilibrata
 • sa faca exercitii fizice usoare regulate, pe cat posibil
 • sa reduca stresul
 • sa fie suplimentat aportul de vitamina C – citrice, salate proaspete, fructe de padure, afine si nuci.
 • sa bifeze controale medicale regulate,
 • sa se evite pe cat posibil anumiti factori de mediu: frigul, umezeala, munca excesiva, agresiunea fizica,
 • sa aiba in vedere si cativa factori alimentari: deficitul de proteine din alimentatie, de vitamine, de calciu si magneziu.

Asadar este important sa avem o viata echilibrata pe cat posibil, sa urmarim eventualele schimbari aparute pe parcursul sarcinii si mai ales este extrem de important sa mentinem legatura cu medicul specialist si sa facem analizele recomandate, in mod regulat, astfel incat sa putem tine sub control orice eventuala problema aparuta.

Mai multe detalii despre preeclamsie si hipertensiune arteriala in timpul sarcinii gasiti si aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here