Cutiuta cu instrumente utile in cresterea copiilor fericiti si increzatori!

0
517
views

Cand devii parinte iti dai seama cat de multe poti invata de buna voie, fiind motivat indirect si fara intentie, fara cereri scrise, ci pur si simplu, de 2 ochisori magici, o gurita hahaita si o inimioara ce bate eroic in acelasi ritm cu a ta. Te motiveaza energia si setea prichindelului care prinde informatii cu o viteza fulgeratoare. Esti impulsionat astfel sa tii ritmul, sa inveti, sa poti sa ii fii sprijin la nevoile lui de astazi, care difera cu mult (parerea mea) de cele ale copiilor de alta data – ca noi, de exemplu.

Asadar am acceptat cu ceva emotii si curiozitate (chiar si cu putin scepticism, recunosc) sa ma infiltrez intr-un curs pe termen mai lungut – ca sa si pricep ceva practic si sa incep sa invat cum pot sa ii vin in ajutor micului cetatean in lumea asta, astfel incat sa-l ghidez sa devina un om responsabil, increzator, corect si fericit in viata lui.

Asadar in fiecare saptamana, timp de 2h-2h si jumatate, ne-am adunat cu fetele de la EcoCreativ la Creatoria  (deci se poate merge cu prichindeii si cu tati la curs, astfel incat cei mici se pot distra si implica in sesiuni de construit cu piese lego de toate felurile, marimile si culorile – daca au rabdare si sunt pasionati) – o mana de parinti constienti ca nu ai cum sa le stii pe toate si ca intotdeauna e bine sa fii deschis, sa vezi lumea larga pentru tine si familia ta, sa iti selectez informatiile si sa le aplici dupa caz.

curs parenting ecocreativ iasi creatoria

  • In prima intalnire am gasit cateva raspunsuri interesante la intrebarea “Ce este un parinte?” – tipologiile noastre de comportament (Meduza, Sergent Major, Ocupat si Parintele Antrenor) si cum influenteaza acestea dezvoltarea copilului nostru.

Concluzia a fost ca indiferent in ce tipologie avem comportamentul predominant, nu e niciodata prea tarziu sa schimbam directia. Nici obiceiurile si nici educatia nu sunt o piedica daca ne dorim sa devenim un parinte cu coloana vertebrala, un model pentru copiii nostri. Schimbarea incepe cu noi si prin noi si in aceasta directie avem Carta drepturilor parintilor – este necesar sa avem in primul rand grija de noi ca parinti, pentru ca apoi sa putem avea o relatie armonioasa cu copii nostri.

  • In a doua sesiune am invatat sa ne cunoastem bine copilul prescolar, am discutat despre nevoile fizice si emotionale ale copilului nostru, cu accent pe nevoile umane de baza (Acceptare, Apreciere, Atentie, Afectiune, Atitudine responsabila). Am discutat despre varste si stadii de dezvoltare, am inteles conceptul de etichetare pozitiva si cum aceasta construieste imaginea de sine a copilului, despre tipurile de personalitate ale copilului (Leu, Vidra, Golden Retriver si Castor) si modalitatile de crestere a stimei de sine.
  • In sesiunea cu numarul 3 am vorbit despre “Cum sa convingi copiii sa te asculte”! Am descoperit de ce sunt importante regulile in familie, cum sa devenim lideri si antrenori ai propriei familii si am invatat cateva strategii de obtinere a cooperarii.
  • Sesiunea cu numarul 4 – “Exprima-ti dragostea prin disciplina” – ne-a adus noi perspective asupra disciplinarii copiilor si am inteles ca disciplina pozitiva este doar o alta forma de manifestare a iubirii. Am discutat despre principiile disciplinarii pozitive si care sunt instrumentele pentru gestionarea situatiilor dificile. Ne-am stabilizat credinta ca avem deja puterea sa actionam ca un Parinte Antrenor si am inteles cat de important este sa punem gandirea intre simtire si actiune. Am invatat despre timpul de calitate petrecut alaturi de copii-puterea atentiei si despre identificarea si gestionarea crizelor. 

Cursul continua, manualul va trebui sa-l tot citim si sa incercam sa-l aplicam punctual, fiind destul de stufos, dar in detalii clare, cu exemple practice, nu doar o insiruire de definitii, ci cu lectii de viata ce ne deschid si cu siguranta ne vor deschide treptat ochii si sufletul, astfel incat sa intelegem ca lumea asta nu e chiar la nimereala. E clar ca partea practica va continua o viata intreaga si o vom tot aplica putin cate putin, in functie de situatiile noastre particulare, cand va fi cazul.

Asadar, mai urmeaza cateva sesiuni in care vom putea discuta cu Natalia si Laura de la Asociatia EcoCreativ despre bebelinii nostri, mai mari sau mai mici, despre metodele prin care vom putem sa-i intelegem mai usor, sa descifram limbajul lor, despre ce conteaza cu adevarat pentru ei, la varste diferite, despre etapele din viata lor si despre faptul ca acestea sunt trecatoare – Copiii nu raman asa pentru totdeauna!

PS: voi mai reveni cu articolase punctuale – lectii de viata din manual si cursul Toolbox Parenting, pe care oricum vi-l recomand sa-l pescuiti cu urmatoarea ocazie, pentru ca veti prinde curaj si incredere, veti invata practic, veti putea gasi raspunsuri punctuale la etapele din viata voastra si a bebelinilor mai mari sau mai mici. Pupicioi! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here