Cum sa crestem copii cooperanti, increzatori si sufletisti? (5 metode ale educatiei pozitive)

2
792
views

Se pare ca astazi lumea este diferita si copiii care se nasc, de asemenea au nevoie de o altfel de educatie care sa-i ghideze, in functie de noile lor nevoi. Asadar astazi ne sunt recomandate cu incredere 5 metode noi, care se bazeaza pe o educatie pozitiva. Iata cele 5 sfaturi / reguli / tehnici:

1. Ca sa obtineti cooperarea, cereti, nu ordonati.

2. Ca sa micsorati rezistenta si sa imbunatatiti comunicarea, ascultati si sprijiniti, nu corectati.

3. Ca sa cresteti motivatia, recompensati, nu pedepsiti.

4. Ca sa va afirmati autoritatea, comandati, nu cereti.

5. Ca sa mentineti controlul, apelati la pauze, nu loviti.

copiii sunt din rai educatie pozitiva

Eficienta acestor metode este asigurata de 5 mesaje pozitive, pe care trebuie sa le avem in vedere:

1. E normal sa fii altfel decat ceilalti. -> alimenteaza nevoia copiilor de a se simti iubiti si speciali. Astfel devin capabili sa descopere, sa aprecieze si sa-si dezvolte potentialul interior unic.

2. E normal sa faci greseli. -> daca nu le sunt acceptate greselile, atunci fie renunta sa mai incerce, fie renunta la ei insisi in timp ce se straduiesc. Astfel, devin capabili sa se autocorecteza, sa invete din propriile greseli si sa obtina succese mai mari.

3. E normal sa-ti exprimi sentimentele negative. -> le da siguranta de a creste constienti de sentimentele lor cele mai adanci.

4. E normal sa vrei mai mult. -> le deschide copiilor poarta dezvoltarii unei personalitati puternice si a orientarii inspre cunoasterea propriilor dorinte. Astfel, sunt capabili sa vrea mai mult dar, sunt fericiti cu ce au.

5. E normal sa spui “nu”, dar nu uita ca mama si tata sunt sefii. -> trebuie sa aiba intotdeauna permisiunea de a se impotrivi. Acest mesaj le mareste puterea vointei, care duce la dorinta de a multumi si coopera.

Aceste metode ale educatiei pozitive, care e o schimbare de la o educatie bazata pe teama, la una bazata pe iubire, cauta sa formeze copii cooperanti, nu supusi.

Iata alte cateva idei,sfaturi regasite in cartea “Copiii sunt din Rai” scrisa de Dr. John Gray:

– ca sa se simta siguri, copiii trebuie sa vada ca sunt ascultati, dar sa stie intotdeauna ca nu ei sunt sefii.

– folositi “ai vrea sa…” in loc de “ai putea sa…”

– fiti directi.

– renuntati la explicatii, predici si intrebari retorice.

– copiii nu sunt pregatiti sa-si asume responsabilitati; ei au nevoie de un sef.

– copiii scapa de sub control atunci cand nu le sunt satisfacute nevoile.

– cand copiii gresesc acordati-le o abordare neutra si indiferenta si indreptati-va entuziasmul si sentimentele pozitive spre reusitele lor.

– cea ma puternica tehnica de afirmare a autoritatii este sa repetati ordinul cu convingerea ca in curand copilul se va supune.

– cand copiii primesc tot ce au nevoie, nu pretind mai multe recompense.

– pasi de urmat in discutii: 1. Intrebati (nu ordonati) 2. Ascultati si sprijiniti (nu tineti predici) 3. Recompensati (nu pedepsiti) 4.  Comandati (nu dati explicatii si nu va suparati)

nu rasfatati copilul daca ii acordati mai mult, ci daca o faceti ca sa evitati o confruntare.

– inainte de 9 ani copiii nu trebuie sa fie niciodata responsabili pentru alegeri si decizii.

– copiii au nevoie de pauze, nu ca pedepse, ci pentru a se putea descarca de sentimente pe care nu le cunosc inca, care ii apasa si-i fac sa fie de neinteles.

– trebuie sa le acordati incredere copiilor, in propriile forte, reusite.

Acestea sunt doar cateva sfaturi pe care le puteti regasi in aceasta carte, asa ca spor la citit, cu incredere. Pentru mine deocamdata acestea sunt doar teorii, pana voi ajunge sa le probez, sa le aplic mai avem, dar e clar ca oricine isi doreste sa aiba parte de copii sanatosi, educati frumos, de care sa fie mandri, care sa le ofere zambete si fericire, care sa emane multumire, zambaceli, voiosie specifica varstei, bucurii sincere si incredere. Bucurati-va de copiii vostri asa cum i-a lasat Dumnezeu si sprijiniti-i, ascultati-i si ghidati-i spre o viata cat mai frumoasa, careia sa ii faca fata cu brio, chiar si atunci cand voi nu veti mai fi. Important pentru orice copil e sa se simta iubit si ocrotit alaturi de parintii lui.

 Sursa foto: Honesty4yoass.com

2 COMMENTS

  1. Hmmm…o abordare ciudata si discutabila, total diferita de altele in mare voga acum. Iti recomand Alfie Kohn, parenting neconditionat
    Mi se pare muuuult mai uman ceea ce scrie Alfie.
    Pedeapsa si recompensa sunt la fel de periculoase, time-out nu are rezultate pe termen lung, iar copilul trebuie indrumat, nu controlat. Sau cel putin asta spun altii…
    Va pup, sa fiti sanatosi si voiosi

    • Mersik! Ooo daa, e pe lista, Alfie Kohn. Urmeaza! 😀 Si aici se sustine ca nu trebuie pedepsiti copiii, sau controlati, corectati sau sa nu incercam sa-i schimbam noi dupa bunul plac, ci doar sa le oferim sprijinul in a le intelege nevoile, astfel incat sa-i facem sa coopereze. Da, uneori se recomanda pauze in care sa se poata descarca emotional, fara teama, pentru ca sunt sentimente noi pe care au dreptul sa le traiasca, dar pe care nu stiu cum sa le coordoneze. Din cate am observat ideea e sa se urmeze mereu cei 5 pasi. Adica pana la pauze, de exemplu, sa se asculte copii, sa fie intelesi si sprijiniti, apoi incercarea unei recompense ca mai mult timp de petrecut impreuna de exemplu, iar in ultima etapa fiind aplicata acea pauza, urmand apoi sa ii cerem in mod clar si frumos sa faca ce trebuie. Oricum, clar, abia astept sa vad si alte pareri, pana voi incepe sa aplic ceva! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here