Foloseste-ti gura!

0
1228
views

Lipsa de comunicare ne aduce la stadiul de “om conservă”. (Betty Marcovici)

Sunt o trancanitoare, asta e clar! Si mai ales cu oamenii pe care ii cunosc catusi de cat, cu care ma simt in siguranta – psihic vorbind. De cele mai multe ori aceasta caracteristica e benefica, poate atrage oameni frumosi in jurul meu, ma poate scoate din situatii incerte, imi poate prezenta cu usurinta farmecul, etc. dar sunt cu siguranta momente cand ma incurca, cand fara sa-mi dau seama ma trezesc ca vorbeste gura fara mine, cand citatul “daca taceai, filozof ramaneai” are o mare semnificatie adevarata pentru mine.

Sunt momente in viata cand gura vorbeste inainte sa apuce creierul sa proceseze, momente in care trancanesti si spui chestiuni care n-ar trebui spuse. Sau sunt momente in care fix cand trebuie sa zici ceva, te blochezi si taci. E foarte important pentru mine sa simt ca am in jurul meu oameni cu care pot comunica fara frica, fara a ma gandi de multe ori ca vor interpreta gresit vorbele mele, oameni care desi imi aud vorbele, stiu sa discearna si sa inteleaga din priviri ce am vrut sa transmit, sau  ca ce am transmis nu e cu rautate, ci poate din pasiunea de a ma auzi vorbind, oameni care ma asculta cand vorbesc si care dau si impresia ca ce am vorbit a fost receptionat si totodata a contat.

Tata avea si are o vorba “Din multe ai ce alege, din putine si rele, ramai cu nimic“, asa ca e important ca in momentul in care avem ceva pe suflet sa spunem, pentru ca astfel se pot gasi solutii, pentru ca astfel evitam sa avem de suferit noi si cei din jurul nostru, din pacate de multe ori in mod iremediabil. E important sa-ti spui oful, sa nu presupui, sa nu te complaci cu zeci de ganduri de forma “dar…”, “oare…”, “si totusi daca…” pentru ca te tot scufunzi, pentru ca astfel nu e nimeni dator sa iti ghiceasca ce ganduri te macina, pentru ca astfel nu-ti pui oamenii dragi din jurul tau sa-si faca zeci de ganduri, incercand sa-ti ghiceasca problemele, pentru ca mai apoi sa te ajute sa le rezolvi. Elibereaza-te pe tine si pe cei din jurul tau!

Poate am fost educati si crescuti intr-o lume in care nu se spuneau multe, in care poate nu auzeai toata ziua “te iubesc”, “mi-ai lipsit”, etc., o lume in care iti duceai viata si familia mai ferita, mai “in patratica ta”, o lume care s-a stins de ani buni si care ne da ocazia sa ne folosim in scop util gura si viul grai.

E o lume in mega viteza, asa ca trebuie sa ne trezim la realitate, sa vorbim atunci cand este de vorbit, sa incercam sa ne abtinem cand nu e cazul, pentru a nu regreta mai apoi, sa avem increderea ca putem sa ne exprimam si sa ne intelegem unii pe altii, doar exprimandu-ne greutatile din suflet… in conditiile in care asta ne diferentiaza foarte clar de animale.

Avem un atuu pe care trebuie sa-l folosim cat mai bine, (fara exces de zel :D) tocmai pentru a ne face viata mai usoara si sufletul mai liber, asa ca: Vorbeste si Razi! e sfatul meu! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here