Drumul dintre trecut si viitor

0
1267
views

Acum, cand privesc in urma, imi dau seama ca sunt momente in viata noastra pe care ni le amintim instant, cu drag si care ne bucura si ne dau o stare de bine. Inca din frageda pruncie am fragmente de imagini, de amintiri frumoase, pe care, din cine stie ce motive, le-am memorat si care imi incanta sufletul de fiecare data cand imi revin in minte.

De asemenea sunt momente mai urate, dureroase, triste pe care fie ni le amintim ca o umbra, iar in momentul in care acestea incearca sa revina in amintirea noastra, in prezentul nostru, fie ne lasa un gust amar si ne rod la interior, fie le renegam si ii impunem memoriei noastre sa le stearga, sau sa le inchida intr-o cutie pe care o aruncam in eter, pentru a putea merge mai departe cu incredere spre fericire.

Avem atatea amintiri adunate de-a lungul timpului, astfel incat intr-adevar nu e greu sa uitam multe dintre ele, fie ele frumoase sau urate. Sunt momente din copilarie pe care ni le amintim cu atata usurinta si sunt momente destul de recente – poate chiar de anul acesta, pe care nu ni le amintim.

De exemplu, imi amintesc in detaliu clipele frumoase petrecute cu bunica mea, dar constat ca momentele in care a fost inmormantata, sunt in ceata si parca memoria imi joaca feste si refuza sa-mi redea acele momente, pentru a ramane doar cu cele frumoase. Si multe alte amintiri ca acestea. Cred ca tot acest ”rau” e spre bine si creierasul meu se apara astfel de gandurile si amintirile negre.

Unele momente in viata se intampla cu sau fara voia noastra, altele sunt rezultatul unor decizii pe care in situatii asemanatoare nu le-am mai alege, dar asta aflam cel mai bine, pe propria piele de obicei.

Intr-adevar e important sa invatam din intamplarile mai putin frumoase, din alegerile nepotrivite, din momentele triste pentru care nu avem tot timpul explicatii, care poate nu tin de deciziile noastre, de planurile noastre si sa mergem mai departe cu amintirile frumoase din viata noastra, cu speranta ca acestea se vor inmulti in memoria noastra si isi vor ocupa locul meritat.

Cu totii crestem, ne maturizam, devenim oamenii de astazi, ne transformam, datorita semnaturii genetice, educatiei primite, influentei persoanelor din jurul nostru, deciziilor personale din anumite ipostaze si a tuturor momentelor (experientele) pe care le-am trait de-a lungul timpului, fie ele fericite sau nu, care ne schimba si ne adapteaza continuu.

Da, poate ar trebui sa lasam toate amintirile mai putin placute in ceata si sa ne impunem sa nu ni le amintim, pentru a lasa locul liber celor frumoase. E frumos trecutul, ne aduce astazi intr-o forma concreta, dar ar fi mult mai bine sa punem accent pe prezent, pentru ca astfel ne putem pava drumul catre un viitor frumos pentru noi si familia noastra, cu sperante si ganduri senine.

”Prezentul este acel moment din afara timpului care uneste trecutul cu viitorul. In acest prezent pot face apel la constiinta pentru ca momentul sa devina real. Insa trecutul si viitorul sunt doar iluzii.” 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here