Nu mai iubesc zapada

0
940
views

M-am decis de anul acesta ca iarna nu mai este unul dintre anotimpurile mele preferate cu elementul ei esential – zapada. Anul acesta am simtit pentru prima data ca nu ma bucur in totalitate de aparitia zapezii in exces, de poleiul infiorator si de frigul care ma termina de cap nu alta.

Cand eram copil ma bucuram maxim de prima venire a zapezii, chiar daca era din noiembrie, dar acum ninsoarea de decembrie mi se pare sinistra, chiar si in preajma Craciunului.

Pacat, ca sunt atat de puternice momentele in care trebuie sa iesim la curatat masina, la dezghetat, la rugaciuni de pornire sau de gasirea unui loc de parcare, la atentia eroica pe soselele “conservate in polei si munti de zapada inghetata sloi”, fara pic de sare sau nisip de la autoritati, pentru impresionarea turistilor care trebuie sa simta energia din spitalele romanesti, daca scapa nemuscati de caini, poleiul le poate asigura macar o luxatie. Si spun turisti, pentru ca iesenii sunt deja obisnuiti si poate li se pare normal din moment ce avem aceleasi autoritati an de an, dar asta e o alta discutie.

Aceste momente ma fac sa uit sa ma bucur de fulgi si sa ma concentrez sa nu-mi rup gatul mergand pe jos sau cu masina, sa ma uit in 10 directii de teama de a nu intra altii in masina noastra sau de a nu se arunca in fata masinii, care e mult mai greu de controlat in asemea conditii, unii pietoni total aerieni si inconstienti care merg cu capul in traista si eventual si cu castile in urechi si cu fesul / gluga pe ochi.

Iarna nu e pentru orasele din Romania, care vesnic sunt un adevarat calvar, luate prin surprindere din decembrie pana in martie. In momentul in care la noi se lupta saracii oameni de la salubrizare cu lopata sa sparga gheata ce desparte trotuarele de trecerile de pietoni, inca mai avem de trait multe decenii pentru a ajunge in randul lumii, in secolul in care, cica, suntem momentan.

O fi frumoasa zapada, dar in munti, unde mergi sa schiezi, sa te arunci cu sania pe partii, sa patinezi, sa mergi la piscina din care vezi partia luminata, dar pentru concediu si relaxare, nu pentru mers prin infernalul trafic catre munca, scoli, cumparaturi, etc. 

Voua va mai place zapada?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here