NU mai speriati copiii cu uniformele si costumele medicale!

1
659
views

Nu de putine ori cand vedem uniforme si costume medicale, cand remarcam in zona un simplu halat de alb – ne ia cu emotii. Poate pentru ca am crescut intr-o vreme si generatie care vedea medicii ca niste Dumnezei catre care nu puteai ridica nici ochii, nici glasul, care daca iti comunicau ceva era ok, daca nu, ramaneai cu tonele tale de intrebari si nelamuriri.

De asemenea, din pacate si in zilele noastre, inca mai remarc parinti care incearca sa faca un copil sa stea teapan la medic, amenintandu-l ca “ii face dnul / dna doctor o injectie, daca nu sta cuminte” si apoi, data vitoare, nu prea inteleg cum se mai asteapta ca acel copil sa mearga de buna voie la medic?

Si-asa e destul de complicat sa mergi la medic – ca adult, pentru ca nu mergi de bine, pentru ca oricum ai emotii legate de diagnostic sau pur si simplu ai o stare generala afectata, pentru ca nu te simti ok, deci nu ai cum sa te comporti extra zen, cu atat mai putin cand ai cativa anisori.

Cu atat mai mult mi se pare ca trebuie munti de rabdare si intelegere si din partea parintilor – stresati maxim oricum ca vorbim de bebelinii lor bolnaviori, cat si din partea cadrelor medicale.

uniforme si echipamente medicale

Si la urma urmei asta e de cand lumea, copiii mici sau chiar oamenii mai mari ca mine au emotii si se manifesta cum pot la medic, in conditii de durere sau suferinta, iar cadrele medicale sunt de asemenea obisnuite cu plansete, tremurat, tipaturi, asadar de ce sa ne agitam sa punem un plus de presiune, de parca ar fi o super catastrofa ca puiul nostru nu e incantat sa mearga la medic? Se intampla!

Important e sa fie consultat, analizat si diagnosticat corect si apoi vindecat, dar toate acestea intr-o zona de intelegere, macar din partea parintilor lui, care nu il mustra si sperie suplimentar, cand el deja e suferind si amarat.

In ceea ce priveste medicii din ziua de astazi, multi dintre ei nu mai sunt simple uniforme – pediatrii mai ales, tind sa cred ca astazi exista dincolo de costumele medicale niste oameni calzi care au imbracat uniforma si au inteles cat de important este sa comunice cu prichindeii, dar si cu parintii panicati si astfel reusesc sa trateze prichindeii in conditii decente, sa le zambeasca, sa le atraga atentia, sa se poarte frumos si calm cu ei, eventual imbracati in halate si costume medicale mai vesele si mai colorate (nu doar clasicele – albe), care sa le atraga privirile celor mici.

De asemenea medicii din ziua de astazi au invatat cat de important este sa ii linisteasca in prima etapa pe parinti, sa le explice in detaliu, sa ii sfatuiasca, sa comunice si sa faca echipa cu parintii pentru ca bebelinii la randul lor sa simta siguranta si incredere. E vital, mai ales in acest domeniu sa existe respect si comunicare! Vorbim de vieti, totusi!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here