Da, Iasiule, sunt vinovata!

0
545
views

Uff si am spus ca sunt in vacanta luna aceasta, dar se pare ca realitatea nu ma prea lasa (si ma si cheama degetele in taste, recunosc). In Iasi online-ul vuieste, iar offline-ul da din umeri. Da, am pierdut dreptul de a ne numara in topul oraselor din Romania, nominalizate pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.

Personal nu ma mira rezultatul (cred ca as fi fost socata daca cineva ne-ar fi oferit aceasta sansa, aceasta confirmare ca am fi pe drumul cel bun, ceea ce e mai mult decat evident ca nu suntem) pentru ca de 10 ani de cand sunt “ieseanca” am vazut cum timpul sta in loc si chiar da inapoi, cum conducatorii orasului sunt de neclintit, cum studentii se lupta sa-si achite scolile, cum tone de pachete cu mancare trimisa de parinti se ridica din autogara indiferent ca ai un job, ca esti deja la casa ta, ca ai 30 de ani si ca inca depinzi de ai tai.

Da, o urma din mine, recunosc, ca a mai sperat sa se schimbe ceva totusi, ca cineva se va trezi, macar impulsionati de un concurs, de o motivatie politica, de o motivatie electorala, de ochii presei, dar am cam ramas cu urma mea de speranta. Si inca mai sper, inca mai sper ca ne-a ajuns la os. Inca mai sper ca ne vom trezi de la mic la mare si vom invata sa fim civilizati, sa avem bun simt, empatie, rabdare si respect pentru noi, pentru cei din jurul nostru, pentru mediu, pentru viata.

iasi capitala culturala europeana 2021Ma uit in jur (si online si offline) si imi dau seama cat de multe ne lipsesc, cat de limitati in gandire, in vise, in idealuri suntem o mare majoritate. Imi dau seama ca e nevoie de o munca titanica sa schimbi ceva, pentru ca problemele sunt multe si sunt de jos, sunt de la noi, oamenii de rand. Doar daca vei face o plimbare prin oras, prin oamenii de jos, din jurul blocului, din cartier, prin oamenii ademeniti cu emisiuni de cancan, prin oamenii creduli si naivi care se vand ieftin, care aleg sa vada drept modele niste nulitati promovate de o presa de scandal, oameni care pun accent pe castiguri imediate, indiferenti si needucati. Suntem multi, cu multe probleme, cu multe lipsuri, dar alegem prost sau lasam sa ni sa aleaga destinul de cei multi? Cantitatea decide soarta in Iasi de cand ma stiu eu pe aici. Calitatea e rara si de multe ori chiar ridiculizata.

Se cauta vinovati, se stiu vinovati, dar cred ca toti suntem partasi la aceasta palma pe care de fapt o consider un adevar al ultimilor ani, acum confirmat si la nivel national, intr-o competitie. Ne-am lasat condusi execrabil, ne-am legat si ascuns de un trecut maret si am crezut ca istoria ne poate tine mocirla, ca poate sustine incompetenta, delasarea si furturile.

In timp ce alte orase s-au ridicat din nimic, cand altii au iesit la lumina, au tintit spre viitor, au aruncat ochii catre statele civilizate si au invatat ceva de la ele, cand altii au dat din coate, Iasi-ul se adancea in mizerie, in pensionari prostiti cu abonamente gratis pe mijloacele de transport, pe tichete cu alimente, pe mici si fasole cu carnati, in toate cazurile “sociale” care ar putea munci mult si bine, cu spor si vlaga decat multi care se tarasc totusi zilnic la munca pe mult sau pe putin fara a intinde mana si se multumesc ca au un loc de munca, o paine de dus la copii. Mi-e foarte clar din mii de exemple care apar zilnic ca suntem un popor cu o lipsa imensa de cultura, de educatie, de dorinta de evolutie, oricat am vrea sa ne mintim.

Altii nu s-ar deranja sa munceasca pe 2 lei pentru ca primesc mai mult daca vegeteaza acasa sustinuti de primarii dornice de votanti, pentru ca acestia sunt cetateni cu drept de vot si sunt multi, deci conteaza mai mult decat cei care se lupta sa-si plateasca taxele, impozitele, sa munceasca, sa tina economia unui oras. Ar trebui sa ne mai miram cand am permis ca prioritate in finantari sa aiba o echipa de fotbal vai de mama ei, cand spitalele tipa de lipsa de fonduri, noi acceptam sa facem nocturne pe stadion? Si lista continua, dar mi-e ca trebuie sa ma plesnesc si sa ma intreb “Pana unde? “Si totusi cat?”

Suntem vinovati si ne meritam soarta pentru ca i-am lasat sa ne distruga trecutul, prezentul si viitorul, pentru ca am ales sa fim un oras in cenusa, un oras mut, pentru ca am tratat cu indiferenta, am asteptat sa lupte altii pentru noi, pentru ca am plecat capul si am ridicat din umeri.

Sper ca palma de ieri sa fie imbold-ul care ne va deschide ochii si ne va arata (inca o data) adevarul in care traim, chiar daca pe unii ne doare. Acesta ne e locul astazi, pentru ca ani de zile ne-am batut joc de noi in tacere! Au trecut ani peste noi si marea majoritate ne-am uitat la ei, iar astazi vrem sa fim in randul lumii? Asta e rezultatul ultimilor ani, asadar daca vrem sa evoluam, poate e timpul sa facem ceva concret.

E nevoie de munca, enorm de multa munca, de motivare, e nevoie de curatenie, e nevoie de organizare si implicare, e nevoie sa ne educam, sa ne re-educam de la omul de rand pana la administratie, pana la autoritatile responsabile! Poate e timpul sa ne gandim si sa actionam pas cu pas, sa crestem generatii frumoase si civilizate!

Cu o urma usoara de regret emotional, dar cu un acord cat se poate de logic si realist pentru rezultatul competitiei, cred ca in sfarsit cineva ne-a confirmat oficial viata pe care o traim si ne-a aratat locul nostru in istoria prezentului. Suntem vinovati pentru ca am permis! Ani la rand! Astazi Iasiul inseamna istorie, Iasiul inca traieste in istorie!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here