Ne pleaca tinerii, satuli!

0
1824
views

Am prieteni care tocmai se pregatesc sa plece sau care deja au parasit Romania, sa isi faca un trai decent pe alte meleaguri, alte tari, alte civilizatii. Cu un ochi ma bucur tare mult pentru ei, pentru ca lupta pentru sansa unei vieti mai bune, mai civilizate, chiar daca la unii demersurile actelor au durat si ani de zile – pregatirea dosarelor pentru obtinerea de vize (vizite la ambasade, la scoli ce sa le avizeze testele de limba, la un birou de traduceri, un birou notarial, clinici medicale, etc.). Cu celalalt ochi plang pentru ca despartirea fizica va fi mai mare, pentru ca stiu ca lor in prima etapa le va fi greu, luand totul de la zero, renuntand la toti cei dragi, dar cu mii de sperante si frici in suflet. Stiu ca imi va fi tare dor de ei, de fiecare in parte, prin simplu fapt ca vor fi peste mari si tari distanta, voi avea emotii pentru ei.

la revedere tineri

Sursa foto: Moodlerific.org

Oameni buni cu totii, oameni care au tot sperat ca viata acasa le va da o sansa sa isi faca un drum cat se poate de bun si cinstit, pe propria munca, minte si speranta. Dar nu a fost asa, ca pentru multi alti tineri, extrem de capabil, satuli de un sistem infect de la omul de rand pana la reprezentatii politici ai tarii, au renuntat sa mai spere aici. Scarbiti de un destin pe care nu si-l doresc ca model pentru ai lor copii, isi fac bagajele si rand pe rand sunt infiati de state care stiu sa aprecieze aceste valori si dorinta de realizare, de viata decenta, de respect fata de familii, fata de educatie, fata de un sistem sanitar pus la punct.

Astfel rand pe rand, cu mult de munca si inainte de plecare, cu studii, cu lectii de limbi straine, cu acte autorizate, traduse in toate limbile, indiferent de domenii, in termene limita respectate, cu dosare medicale specifice, cu acte legalizate, etc. isi pregatesc un inceput – altul, poate mai bun, poate mai plin de speranta, poate mai bun pentru ai lor copii intr-o zi, un viitor pe care multi l-am merita la noi acasa, pe care multi inca mai avem o licarire ca ceva se va indrepta invatand poate de la toata Europa asta cum sa dezvoltam sisteme de valori bazate pe o educatie demna. Zi de zi tot iti mai pierzi cate o bucatica de speranta, vazand cat de putreda e intreaga noastra societate chiar de la oamenii simpli, de la baza, cu gandiri limitate, superficiale, bazate pe nesimtire poate, sau pe indiferenta, sau pur si simplu, pe nestiinta, pe nimic – lasati in voia sortii sa pluteasca, oameni ieftini, vanduti pe vant.

Asadar, pentru moment, simt ca e cazul sa ma bucur pentru toti cei care pleaca, gandindu-ma totodata ca nu se stie niciodata pe care meleaguri te duce viata, pe unde poti ajunge si tu la un moment dat, cand obosesti sa lupti in zadar. Cred ca pentru moment aceasta poate fi o solutie – macar pentru a noastra generatie, care nu cred ca mai are sanse mari sa isi mai faca vreun viitor decent, in multe din orasele acestei tari, dar ai caror copii poate vor avea ocazia sa isi revedince o alta lume, iesita din aceasta negura… candva!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here