Ecografia de sold la bebelusi – de ce, cum si cand?

0
2504
views

Da, pe timpuri mamele nu stiau de asemenea screening-uri, de atatea analize nici pe timpul sarcinii si nici dupa, dar rolul lor mi se pare extrem de important. Parca atunci nici nu era atata boala, nu erau atatea mutatii genetice, cu toate ca medicina a evoluat categoric astazi. 

Asadar pediatrii ajunsi la zi cu domeniul, care se respecta si prefera sa puna in tema pe parinti sa faca controale de preventie, care sunt mult mai usoare si care pot scuti pe bebei de eventuale chinuri mari mai apoi, in caz de vreun diagnostic intr-o directie mai putin dorita.

displazie sold bebe masaj

Sursa foto: Wallpapersinbox.wordpress.com

Am observat de asemenea parinti care cred sfinteste in sfaturile unor medici de familie, care din nou stabilesc ei daca un copil are nevoie ori ba de astfel de controale, care dau verdicte fara nicio baza.

Si cand spun fara nicio baza ma refer ca displazia de sold nu se observa in niciun fel cu ochiul liber, (dar ei spun din ochi ca e sau nu cazul de un screening, de o verificare, ca suspecteaza sau nu – nici ortopedul nu poate spune asta din ochi, d’apoi un medic generalist), fiind remarcata doar dupa o ecografie de sold, in urma careia medicul specialist va calcula si analiza unghiurile oaselor si daca nu vor fi in parametri corespunzatori, va putea oferi recomandari pentru o corectare a acestora. Acestea sunt usoare daca sunt depistate din timp (ex: prin purtare in sling-uri, wrap-uri, hamuri speciale, prin masaj, etc.) si sunt urmate sfaturile ortopedului pediatru.

Cand?

Screeningul ecografic de sold se face in intervalul 2-6 saptamani din viata lui bebe. (cu cat mai devreme, cu atat mai usor de suportat si corectat pentru bebe)

Cum?

Se face o programare la un medic specialist (chirurg ortoped pediatru), unde se va tine bebe intins pe ambele parti si i se face o simpla ecografie, nimic dureros, nimic de durata, etc.

De ce?

  • displazia de sold nu se observa cu ochiul liber, decat cand bebe merge, cand deja corectarea poate fi una extrem de greoaie si dureroasa, fiind nevoie chiar de interventii chirgicale;
  • datorita pozitiilor in care stau bebelini in burtica, “iesirea” lor mai mult sau mai putin fortata in lume fie in cazul nasterilor naturale, fie prin cezariana pot avea efecte mai putin placute, care daca sunt remarcate din timp pot fi corectate foarte usor;
  • displazia de sold incepe sa se observe” cu ochiul” abia cand bebe incepe sa mearga, in jurul varstei de 1 an, cand corectarea este una dureroasa, cu proteze, operatii, in mod chirurgical, ceea ce nu e deloc de dorit;
  • in tarile civilizate aceasta este una dintre analize absolute normale, de rutina;
  • in momentul in care se merge la un specialist (chirurg ortoped pediatru) pentru aceasta ecografie, se poate de asemenea sa vada si alte eventuale probleme sau pur si simplu dileme ale parintilor cu privire la manute, picioare, care pot fi corectate prin masaj, inclusiv un masaj realizat de parinti, la indicatiile kinetoterapeutilor;
  • daca tot mergem la specialist, putem sa intrebam si sa ne lamurim cu aspecte ce tin de intregul sistemul ososex. eu stiu ca am intrebat de paranteze si atunci mi s-a explicat ca datorita grasimii si flexibilitatii oaselor bebelinii par ca au paranteza, dar daca urmarim linia oaselor se vede ca e ok, (intrebari despre premergator, purtatul copiilor, mers, incaltaminte, scoica si scaun auto, statul in fundulet, statul pe burta, tinerea capusorului, etc.)
  • si in aceasta problema, din pacate, multi medici de familie sunt neinformati si neadaptati, in general, la secolul in care traim si prefera sa nu sfatuiasca pacientii sa previna inainte de a trata “cu antibiotice” orice, chiar sa treaca peste cuvantul unui pediatru ca vad ei din ochi ca treaba e buna, etc.;
  • displazia de sold sau alte probleme ce tin de oase, nu se rezolva deloc de la sine – trebuie corectata cu atentie, din timp, pe cat posibil, la sfaturile clare ale ortopedului si ale unui kinetoterapeut de copii, altfel poate duce la probleme grave de mers, echilibru, etc.
  • avand in vedere valoare sa, nu este deloc costisitor un astfel de screeningintre 100-150 lei maxim, dar cred ca isi merita fiecare leut;
  • mai bine previn, decat sa tratez cu dureri mai apoi.

E clar ca nu e cazul sa cadem in nicio extrema. Nici sa terorizam bebelinii la tot felul de analize si controale preventive, dar in aspectele existentiale pana la varsta de 1 an (set analize generale sange, urina, scaun, ecografie de sold, screening auditiv, consultatii pediatru, vaccinari, etc.) cred ca e necesar si chiar recomandat sa profitam de medicina, de evolutia ei, spre binele lor si al nostru totodata.

Cateodata Dumnezeu iti da, dar nu-ti poate pune in traista, asa ca trebuie sa cascam bine ochii, sa vedem in cine avem incredere ori ba, sa alegem cea mai buna varianta pentru ingerasii nostri, astfel incat sa le fie bine, astfel incat sa nu sufere.

Voi i-ati facut ecografie de sold bebelusului?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here