De ce NU ne tampesc concediile pentru cresterea copiilor?

3
1968
views

Un subiect grelut, dar care planeaza asa de cativa ani.. in sufletul si mintea mea, si pe care il aud / vad tot mai des in povestile  multor mame, din online si offline.

Timp job copii crestere concediu

Sursa foto: Pinterest

Auzim sau simtim destul de des “panica” angajatorilor si mai ales a mamelor, legata de revenirea in posturile lor, dupa pauze de ani din campul muncii. Dar oare chiar au fost in PAUZA? Chiar au fost in CONCEDIU? Mai in gluma mai in serios mie mi s-ar parea mai degraba un cantonament 24 din 24, pe care odata ce l-ai bifat… tind sa cred ca poti face absolut orice meserie, daca esti motivata, sustinuta si incurajata.

Eu si marea 2017 august

Si m-am gandit la mine – studiu de caz. M-am gandit cum eram inainte de a fi mama si ce am invatat intre timp. Pai:

  • Oricat de multi-tasking crezi ca esti ca om, crede-ma ca nimic nu se compara cu nivelul abilitatilor astea, cand esti mama.. cand esti mama de minim 2.
  • Napoleon era mic copil, pe langa toate activitatile zilnice si concomitente ale unei mame;
  • Robotii, nu vor ajunge sa execute aceleasi taskuri, cu o rabdare de fier, asa cum face o mama zi de zi.
  • Vointa – oricat de inversunat ai fi sa duci o lucrare pana la final, nu poti depasi o mama care lucreaza la costumul pentru serbarea copilului ei;
  • Cercetare – nu vei cauta si studia mai in amanunt oricat de bun detectiv si cercetator ai fi, ca o mama pentru binele copilului ei, pentru ofertele si promotiile la jucariile visate de prichindei, la medicii cei mai buni, medicamentele cele mai de efect, gradinitele cele mai ok, “dramele” din spatele lacrimilor sau supararilor  copiilor, etc.
  • Deschis la nou si provocari – ha! Nu ai cum sa traiesti in 10 companii mai multe schimbari si adaptari la nou, ca o mama in etapele de crestere si dezvoltare ale copiilor sai;
  • Organizare – asta simt ca e asul meu din maneca si salvarea mea pe termen scurt si lung. Atunci cand trebuie sa te organizezi tu singur, casa si familia ta ca sa supravietuiesti cat de decent posibil si sanatos, cand fraiele sunt toate in mana ta de la copii, joaca, educatie, gatit, cumparaturi, facturi, spalat, calcat, curatenie, baite, hainute, bagaje, vacante, buget, medicamentatie si tratamente si medici, activitati creative, socializare, etc.. absolut tot ce trebuie avut in vedere zi de zi, secunda de secunda de catre o mama implicata, abia asta se poate numi management;
  • Limbi straine – ce poate fi mai chinez decat un bebe ce trebuie inteles si ajutat?
  • Testarea limitelor – incearca sa intelegi, sa aplanezi niste tantrumuri sau suparari si sa explici iar si iar de ce sosetele astea, caciula asta se poarta la minus niste grade, de ce centura de siguranta e ceva benefic, etc. unui bebe de cateva luni – anisori… si cred ca orice alte limite si provocari ti se vor parea floare la ureche.
  • Re-adaptare profesionala – o mama care invata sa fie si asistenta medicala pentru administrarea tratamentelor copiilor, care invata sa croiasca, sa sofeze, sa gateasca, sa repare jucarii… toate astea fiind activitati cu care nu a avut tangenta inainte de a fi mama, cred ca se poate reprofila si adapta pe orice ii aduce un minim de satisfactie si trai decent.
  • Asumarea riscurilor si responsabilitatilor – cam asta face o mama de cand isi poarta copilul in burta. Isi asuma cu spaima in tot corpul toate deciziile pe care le ia pentru copilul sau, de la crestere, alimentatie, educatie, sanatate, etc. pe toate planurile vietii de la emotional, social, psihologic, etc. Mai mult decat sa-ti asumi riscuri si responsabilitati pentru o viata de om, pentru a creste un omulet increzator si curajos cat tie ca mama iti tremura inima secunda de secunda, inseamna ca ai atins maximul de dezvoltare, cum nicio carte si experienta business nu te va invata.
  • Creativitate – incearca sa tii pasul cu micii prichindei avizi de informatii, de jocuri si activitati (la foc automat) care trebuie sa se ridice la un nivel de maxima creativitate, in mod continuu, care sa le capteze atentia chiar si pentru 5 minute si sa ii si invete ceva concret, sa-i ajute in dezvoltarea abilitatilor.
  • Sociabilitate si comunicare – televizorul poate vorbi putin fata de o mama si gandurile ei, iar auzul fin poate depista orice musca atenteaza la somnul copiilor;
  • Perseverenta – nimic nu va opri o mama sa creasca si sa indrepte pasii copiilor catre niste adulti minunati.
  • Educare si re-educare: numai o mama poate intelege ce inseamna sa inveti cot la cot cu copilul tau ce conteaza cu adevarat in viata asta; sa iti seteze sa simti altceva pentru ca unele dintre solutiile invatate anterior nu se potrivesc realitatii actuale; o mama care e capabila sa inteleaga ca pasii inceti si siguri catre o educatie blanda si inteleapta (oricum a fost ea sau generatia ei educata anterior) sunt lucrurile esentiale din care cresc adevarati oameni.
  • Suflet – aici e clar ca nu ne poate intrece nimeni, caci despre asta e vorba in concediu asta: sa faci o munca de 24 din 24 platita in zambete si in cresterea de oameni, cu tot sufletul si trairea ta.

Proiectele pot fi uriase, costisitoare, cu riscuri imense… in viata asta profesionala, dar un parinte ce creste oameni din nimic, si ii “ofera” apoi societatii ca un plus – miracol, e un om care merita sa creada in el si in marea realizare a vietii sale – proiectul sau cu suflet.

Mami si evs bianca holban

Asadar mama/tata care stai in “concedii” pentru cresterea copilului ridica-ti umerii si capul si intelege ca faci cel mai nobil si de apreciat proiect al tau: cresti oameni / cladesti vieti. Deci atat timp cat esti un parinte implicat 200%, cat lupti cu toata inversunarea sa creezi lumi mai bune pentru si prin copiii tai, chiar cred ca esti capabil sa duci cu brio orice job de pe pamantul asta.

Holbanei octombrie 2017

Poate fi greu la inceput, pana inveti, pana te re-acomodezi intr-un program de 8h cu oameni de la egal, dar daca ai invatat sa fii mama, de la zero, sunt sigura ca poti invata orice atat timp cat esti tratata cu respect si instruita.

Mami si david holban

Deci mamele nu se tampesc, caci in acest concediu, creierul nu intra in hibernare, nu e pe modul off, nu e in stand-by, ci din contra rotitele se misca in mod continuu poate 24 din 24 acum (gandim si in somn, cautam solutii, etc), iar astfel neuronii nostri vor fi pregatiti si antrenati sa asimileze orice informatii noi va fi nevoie, pentru a face fata din nou, vietii profesionale.

In plus, nu uita: ai motivatia suprema sa excelezi, sa te bucuri de munca ta, sa ai un drum profesional demn si cinstit, in care sa fii respectata pentru munca depusa, pentru implicarea aratata, caci astazi esti un exemplu pentru copilul tau!

Deci ai datoria sa crezi in tine, macar jumatate din cat crede copilul tau in tine! 🙂

Misiunea unei mame

Sursa foto: Pinterest

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here