Durerile ne maturizeaza

0
625
views

Momentele fericite din viata noastra parca ne fac sa ne simtim putin copii, fara griji, visatori, increzatori ca viata e frumoasa, ca e totul magie si aer cald, ca putem avea incredere in noi, in destin, in cei dragi. Ca totul e roz si pufos! Ca totul e culoare si bunatate!

In schimb, momentele triste si grele din viata noastra isi pun adevaratele amprente pe ceea ce devenim pas cu pas. Suferim enorm, fiecare in felul sau, cand are de depasit o cumpana mai mica sau mai mare… dar dupa ce situatia se linisteste, dupa ce ne tragem putin sufletul si parca incepem sa respiram din nou, vedem cu o alta lumina intreaga situatie, iertam parca, dandu-ne seama ca tot raul a fost spre bine, de cele mai multe ori.

Iubim si ne despartim de oamenii pe care ii vedeam alaturi de noi pe termen lung. Ne-a durut sufletul, dar mai apoi am constientizat lectiile pe care ei ni le-au oferit fara sa stie, ne-au facut sa intelegem ce vrem intr-adevar de la viata, in momente in care nu stiam asta, in care doar banuiam ca ne dorim ceva. Am iertat, chiar daca ne-au lasat pentru inceput un gust amar. Am iertat si in sinea noastra am ajuns sa multumim, de fapt, celor care in prima faza ne-au dezamagit asteptarile.

durerile maturizeaza si schimbaSursa foto: www.quotepix.com

Avem parte de momente de boala, de suferinta, de dureri fizice… Imi amintesc cand l-am nascut pe bebe si mi s-a spus ca are nevoie de 3-5 zile de tratament cu antibiotic, mi-au dat lacrimile instant de m-a speriat reactia mea mai mult decat problema in sine. Apoi mi-am dat seama ca dupa ce am venit cu el acasa, am fost nevoita sa mai merg 2 zile la spital (de 2 ori pe zi) pentru a i se face antibioticul si astfel mai puteam pune intrebari, il mai vedea cate un cadru medical si de fapt nu a fost atat de grav pe cat parea initial situatia.

De asemenea boala lui bebe (refluxul si stenoza pilorica de mai apoi), m-a facut sa realizez cat de puternica pot fi in astfel de situatii si ca pot face fata in conditii de groaza, pot ramane in picioare sa lupt pentru viata copilului meu, sa lupt pentru ceea ce cred si iubesc, chiar daca sufletul imi este bucati. Am constientizat de asemenea care sunt oamenii din jurul meu pe care ma pot baza si in momentele in durere, critice, nu doar in cele de hahaiala. Am constientizat cata valoare are de fapt sanatatea si cat de important e sa cunosti si sa ai alaturi oameni cu suflet.

Neajunsurile materiale, problemele financiare, problemele cu sefii, colegii, partenerii pot de asemenea sa ne faca sa devenim oameni mai puternici, oameni maturi care trebuie sa faca fata cu capul unor situatii limita, cheie, cu mult, cu putin, sa se descurce, care ajung sa isi doreasca si sa lupte sa se realizeze, sa obtina mai mult de la viata prin propriile puteri, astfel incat sa le fie bine, astfel incat sa-si pastreze respectul de sine si fata de ceilalti.

Astazi consider ca bolile si moartea pot fi intr-adevar problemele grave ale vietii noastre, care pot fi devastatoare de multe ori. Restul aspectelor mai pot astepta, se mai pot salva. Desi am ajuns sa vad in anumite momente vrand, nevrand ca parca pana si moartea unor persoane a facut de fapt ca suflete noi sa isi faca aparitia in lumea aceasta. Asadar e posibil ca orice rau, sa fie intr-un final un sambure de lucru bun? Coincidenta ori ba, cred ca asta e ciclul vietii, inevitabil. E dureros cand e prematur, dar cu totii vom ajunge candva acolo. In schimb boala e dureroasa si pentru cel in durere si pentru cei din jurul lui, uneori neputinciosi.

Devenim oameni capabili, responsabili, oameni maturi in momentul in care suferim, in momentul in care ne traim suferinta fiecare in felul sau, cand ne frigem si invatam, cand ne dezvoltam in adancul nostru sentimente noi, cand ajungem sa depasim socul si durerea si incepem sa vedem lucrurile dintr-o lumina noua, in care avem alte planuri, alte scopuri pentru sufletul nostru. Cand privim intregul in ansamblu, din afara, vedem de fapt ca toate in viata asta se intampla cu un rost.

Chiar si oamenii care ne fac rau (voit sau nu) au un rol extrem de important in viata noastra. Ei ne fac, de fapt, sa apreciem cu adevarat persoanele bune, ei ne fac sa ne privim cu adevarat pe noi insine, sa ne regasim, sa devenim mai puternici, sa luptam si sa alegem drumuri in care sa credem cu adevarat.

Oamenii care ne fac rau in prima faza, au poate cel mai mare aport la “calirea” noastra, la faptul ca ne fac sa ne intelegem adevaratele trairi si dorinte si mai ales sa intelegem ce dorim sa excludem din viata noastra. Ne fac sa intelegem ca nu ne dorim ceva sau ca ne dorim cu ardoare altceva. Ne fac sa vedem partea neagra, astfel incat atunci cand remarcam un fir de alb sa-l urmam cu tot sufletul, sa luptam pentru a-l atinge, fugind de negru cu toata forta noastra.

Durerile sunt grele. Grele de trait, de dus, de uitat… Ne vor lasa mereu cicatrici in suflet si-n minte. Poate nu le vom putea uita niciodata. Poate nu le vom putea ierta vreodata. In schimb toate experientele astea ne fac astazi sa fim ceea ce suntem cu adevarat.. cu bune, cu rele, cu lectii, cu regrete, cu planuri de viitor!

Niciunul nu mai este copilul din gradinita, niciunul nu mai este adolescentul din liceu, toti am adunat experiente noi, ce ne-au modelat si transformat de-a lungul anilor, devenind astazi ceea ce suntem, persoane noi, cu trairi, cu vise, cu dorinte noi.

Astazi suntem ceea ce suntem datorita geneticii, educatiei, anturajelor, experientelor, destinului… Astazi durerile ne-au maturizat, ne-au trantit si ne-au lovit, ne-au lasat rani, care uneori mai sangereaza pentru a ne aminti ce sa nu repetam, dureri ce si-au pus cea mai puternica amprenta pe drumul si sufletul nostru, dar ne-au ridicat mai puternici ca niciodata! Astazi suntem ceea ce suntem datorita celor traite! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here