Sirop de catina cu miere de albine (dupa 12 luni)

8
25528
views

Putina imunitate naturala, la borcan este recomandata in orice casa, mai ales acolo unde gasim bebelini putin mai maricei (peste 12 luni). Asadar m-am dotat si eu cu cele necesare si am pregatit un sirop de catina cu miere de albine pentru un plus de sanatate.

Am avut o 1/2 borcan de miere de albine (~200 de grame) si o punga cu bobite chipese – de catina (~1/2 kg – important e sa fie mentinute proportiile la final, adica jumatate-miere, jumatate-sirop de catina). Asadar le-am spalat bine de cateva ori si le-am pus la scurs, absorbit apa de pe ele, cat mai bine posibil, cu niste servetele de bucatarie.

Dupa care am pus intr-un castron de lut cate o cana de catina si am zdrobit-o rand pe rand, cu pisatorul de lemn (unul de ala ca pentru mujdei, exact). Trebuie sa recunosc ca am avut si pe bebelin, ca ajutor de nadejde, care s-a dovedit a fi foarte incantat de aceasta activitate si a muncit vrednic, la nimicit catina cu zambete si entuziasm.

Dupa ce am zdrobit bobitele, le-am pus intr-un tifon si am stors sucul din ele, curat, strecurat. Cojitele le-am pus pe o foaie la uscat (pentru ceai).

sirop de catina cu miere de albine (dupa 12 luni)

Am facut operatiunile acestea cu aproape toata catina avuta (am mai pastrat o mana de catina pe care am pus-o simpla, in 3 pungute la congelator), astfel incat am completat jumatatea cealalta a borcanului de miere cu sucul proaspat de catina.

Am amestecat bine in borcan, mierea cu siropul de catina, cu o lingura de lemn, dupa care am inchis bine borcanul si l-am bagat in frigider, unde il voi tine ca un “tratament” natural pentru imunitatea bebelinului nostru, cat si a noastra, din cand in cand, avand in vedere ca este extreeeem de bogata in tot felul de vitamine, dar in special – vitamina C (~de 10 ori mai mult decat citricele).

PS1: aceasta reteta este recomandata dupa varsta de 1 an, atat din punct de vedere al introducerii fructului catina (recomandat tot dupa 1 an – respectandu-se si in acest caz regula de 3 zile) cat si a mierii de albine (tot dupa 1 an).

PS2: se poate tine la macerat, in frigider, ~14 zile, dupa care se poate servi cate o lingurita in sezonul rece (fara a se face exces).

PS3: catina se mai poate pune la macerat in miere si in forma intreaga, nepisata, dar anul acesta am ales aceasta varianta pe care bebe sa o inghita mai usor, fara a scuipa bucatelele sau a refuza sa inghita, etc. – la anul incercam si varianta cu bobitele intregi in miere.

Sanatate! 🙂

8 COMMENTS

  1. buna ziua. ai spus cumva ca acest ‘ tratament’ il poti folosi imediar dupa ce lau facut sau trebuie tinut la macerat in frigider timp de 12 luni? intreb pentru ca si mie mi-a recomandat doctorul sa cumpar catina, insa aceasta reteta mi se pare si mai buna. astept raspuns. multumesc mult

    • Eu stiu ca se tine la macerat una-doua saptamani (mai ales varianta in care se pun fructele intregi in miere). Siropul se poate consuma de asemenea dupa maxim 14 zile la frigider. Chiar si dupa aceste zile, e bine sa fie depozitat tot in frigider, de unde putem servi noi si bebelinii cate o lingurita de imunitate. 🙂

  2. Care este regula de 3 zile? Chiar azi ma gandeam sa incep sa ii ofer baiatului meu ( 1an2luni) pe perioada rece. Multumesc.

    • In aceste 3 zile sa nu se introduca niciun alt aliment nou in meniul lui, astfel incat daca apar reactii adverse, sa se stie ca sunt de la sirop. 😉

    • Curele astea de “imunitate naturista” se fac in general in sezonul rece, cate o lingurita, aproximativ timp de 2-3 luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here