Program de masa bebe: meniul zilnic (pana la 1 an)

0
1088
views

Dupa ce v-am prezentat schema de diversificare pe saptamani si aspectele generale privind alimentatia lui bebe, iata in mare, programul de masa – meniul lui zilnic, cu aproximatie – pana la 12 luni:

  • ~09.30 – dimineata la trezire: laptic
  • ~10.30 – dimineata (cam la o ora distanta de lapte): piure-uri de fructe;
  • ~12.30: laptic si somn aproximativ 2h;
  • ~14.30: supa crema/bors legume si carne curcan/pui/vita sau galbenus/ficat/peste;
  • ~17:00: laptic si optional un somnic de o ora (deja am inceput sa scoatem acest laptic in unele zi si inclusiv somnul de dupa amiaza in ultima perioada);
  • ~18.30-19:00: gustare (piureuri de legume cu branza calcica, proaspata sau mozzarella);
  • ~21.00: cereale cu lapte, iaurt cu cereale;
  • ~22.00: laptic si somn pana dimineata;

program masa meniu bebe diversificare

Sursa foto: Lovelymorning.com

Dupa cum se poate observa noi avem mese dese, dar cantitatile sunt mici. Am preferat sa mergem pe aceasta varianta, mai ales ca bebe asa a fost invatat sa manance dupa operatia de stenoza pilorica si pare sa ii prinda foarte bine, fiind fericit, nici grasan, nici slabanog, ci “inchegat”, fiind mega energic si vioi.

Desi cantitatile de mancare la o masa sunt poate mai mici (cam o medie de 150gr) decat a altor copii care mananca pana la 200-250gr. la o masa, am ales ca aceste portii sa fie consistente in vitamine, sa aiba un continut bogat si complex din punct de vedere calitativ, nu cantitativ. Astfel va avea un aport de vitamine asigurat.

De asemenea biscuitii, pastele, fainoasele in general, deocamdata sunt destul de rare in meniul nostru. Mai bagam cateodata in iaurt – biscuiti simpli, fara zahar, sfaramati (dupa 8 luni), sau paste cu branza uneori. L-am testat practic si cu acestea pentru a vedea daca stam ok cu glutenul sau ne certam cu el, dar preferam sa le dam destul de rarut. Preferam legumele, fructele, carnea, pestele, oul – galbenusul, branza si… mai ales – iaurtul pe care il adora de-a dreptul.

PS1: sub nicio forma NU mancam borcanele cu piure-uri din comert, sau iaurturi cu fructe din comert (iaurt simplu – da, iar daca vrem fructe adaugam noi piureuri).

PS2: fiecare copil e unic, asadar trebuie gasite variantele optime de meniuri pentru fiecare in parte; noi la aceasta varianta am ajuns de-a lungul timpului, in urma experientelor traite, in functie de bebele nostru, dar asta nu inseamna ca aceasta varianta o agreaza orice copil (pentru altii poate parea mult, pentru altii putin, etc.); trebuie sa ne intelegem si sprijinim copiii in functie de fiecare in parte, de dorintele si de nevoile fiecaruia.

Pofta buna la prichindei! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here